Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROŠIRENA PRAVA

Zahvaljujući Provjerenom nakon dvije godine mijenja se status njegovatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je magazin Provjereno dvije godine upozoravao na problem ostvarenja prava na status njegovatelja, ona su proširena.

To pravo sada će moći ostvariti supružnici, braća, sestre ili druge osobe koje žive u kućanstvu s osobama s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe'' Slika nije dostupna Problem s asistentima Ministrica Murganić: Želimo umiriti javnost, osigurali smo sredstva za osobne asistente

Poput roditelja njegovatelja, imat će naknadu od 2500 kuna, status zaposlene osobe te podmirene doprinose.

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, kazala je kako je odluka potaknuta slučajevima dviju supruga koje su se na upravnim sudovima izborile za svoj status njegovatelja.

Njihovu je priču pratilo i Provjereno Nove TV.

"Poslat ćemo danas centrima za socijalnu skrb da prema zahtjevima i odredbama koje su vezane za ostvarivanje tog statusa, postupe tako da izbjegnemo te neravnopravnosti", rekla je Murganić.

"Alisa i Dajana - žene kojima danas treba čestitati cijela zemlja. Žene su to koje su se borile protiv sustava, i danas pobijedile. Tražile su da im se prizna status njegovatelja za teško bolesne supruge, ali zakon to nije predviđao. Da su kojim slučajem njihovi supružnici imali majke, one bi mogle ostvariti to pravo, dok supruge nisu mogle. Nelogično, bešćutno, nepravedno. Ali, nisu bile same u toj borbi. Više od dvije godine imale su našu i vašu podršku. Kada je zakon loš, treba ga promijeniti, zar ne? Tako smo počeli njihovu priču 2015., 2017. ponosno možemo reći: i jesmo, promijenili smo ga", rekla je Ivana Paradžiković, urednica magazina Provjereno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene