Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaboravljena tradicija

Stari običaj: Za Novu godinu , s novcem u jabuci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije masovna tučnjava jedini način da se u Novu uđe dobre volje. Vodička obitelj Mateša ima također dobro rješenje i njeguje stari običaj skupljanja novca na jabuku.

Klavir je, kaže Roko, u Hrvatskoj tek odnedavno opet u modi, a njemu je važnije čuvati stare običaje. Dok se Nizozemci za Novu godinu slade krafnama, a Škoti piju viski i vjeruju da će im nova godina biti u znaku zadnjeg dana stare, u Vodicama je sve u znaku jabuka, no jabuke se ne jedu.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

'Napunila bi se jabuka, neki jednu, neki dvije, ovisi koliko rodbine i prijatelja imaš', priča Josip Mateša. U jabuku se zabada novac i to baš za Novu godinu, no postoje uvjeti, tko može, a tko ne u obilazak Vodica s jabukom u ruci. 'Ako nisi bio za Božić, ne smiješ doći niti na Novu godinu', objašnjava Zdravka Mateša.

I Zdravkin i Josipov unuk Roko, čuva taj stari običaj, a za Božić i Novu godinu, jabuka je njegova kasica. Mali Roko tvrdi kako on ne zna nikoga tko po Vodicama ide s jabukom u ruci. Ispod bora i za stolom u kući Matešinih, prava je blagdanska atmosfera, a za nizozemske krafne ne mare. Od škotskog viskija, bolje im je domaće vino. 'Vino se pije kako ga Bog da. ne lije se u njega voda. Tko je žedan neka kasnije pije vodu', ističe na kraju Josip Mateša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene