Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari kontinent sve je stariji

Problem s kojim se ne bori samo Hrvatska: Mirovine će biti sve niže, a broj siromašnih i starih građana sve viši

Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Predviđanja za budućnost so loša: Hrvati će imati još niže mirovine, a broj siromašnih i starih građana će se povećati. To se neće događati samo u Hrvatskoj, već i cijeloj Europi.

U Hrvatskoj danas živi više od milijun umirovljenika. Populacija stari, a dobre vijesti nema ni Europska komisija. Radnici koji će se umiroviti do 2056. imat će, u odnosu na plaću, niže mirovine nego što imaju oni koji su u mirovinu otišli do 2016. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba sprema prijedloge Žestoke kritike mirovinske reforme: "Prosječan umirovljenik neće dobiti nazad velik dio novca koji je uplatio'' Pripreme za mirovinsku reformu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stručnjaci upozoravaju Neodrživ mirovinski sustav: "Poruka mladima je da uče i traže posao izvan Hrvatske"

“Posljednjih godina mirovine su poboljšane, no postoji rizik da će Hrvatska zbog starenja stanovništva na duži rok izgubiti mogućnost zaštite starijih od siromaštva”, rekao je Ettore Marchetii, izaslanik Europske komisije.

Mirovinsku reformu ministar Pavić najavljuje za početak iduće godine. Reforma će se uglavnom odnositi na buduće umirovljenike, a tek djelomično na ne koji su već u mirovini.

“Balansirat ćemo reformu tako da vidimo na koji način povećati mirovine i postojećim umirovljenicima te na koji način uključiti umirovljenike na tržište rada uz zadržavanje mirovina”, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Puni radni staž od 40 godina ostvarilo je tek 20 posto umirovljenika. Prosječna mirovina u svibnju iznosila je 2.939 kuna, a više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 1.000 kuna.

Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Populacija stari, a mirovine ne rastu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Pred Vladom je velik zadatak. Rizik od siromaštva kod hrvatskih umirovljenika dvostruko je veći od europskog prosjeka, a s njim se bori svaki peti umirovljenik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene