Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili proglašenje nepogode

Situacija u vrgoračkom kraju je kritična: "Voda je ušla u kuće, još je više odsječenih domaćinstava. Osjećamo se nemoćno"

Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju
Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Facebook/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Foto: Facebook/DNEVNIK.hr Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Foto: Facebook/DNEVNIK.hr +0 Nezapamćene poplave u vrgoračkom kraju Galerija 1/3 >>
Jaka oborina stvara probleme u dijelovima zemlje pa je tako narančasti Meteoalarm upaljen za cijeli Jadran. Obilna kiša stvara probleme u Istri, a stanovnici Vrgorca bore se s nezapamćenim poplavama.

Nezapamćene poplave proteklih su dana pogodile vrgorački kraj čiji su stanovnici cijele noći pokušali obraniti svoje domove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno upozorenje VIDEO Strašna oluja pogodila Houston: Ima mrtvih, grad je u mraku - "Ne izlazite!" Ilustracija Sve službe u pripravnosti Održana sjednica zagrebačkog stožera civilne zaštite, Grad poslao upozorenje građanima

Kako doznajemo od gradonačelnik Vrgorca Ante Pranića, tijekom noći i jutra došlo je do podizanja vodostaja, a stanje je kritično

"Sinoć smo imali 80 litara kiše po kvadratnom metru. Sva ta voda trebala bi stići do područja Kokorića. Trenutno je odsječeno 26 domaćinstava, a voda je ušla u šest kuća. Do 26 domaćinstava se jedino može čamcima HGSS-a koji su jutros dobili dodatna pojačanja, a tijekom dana dolaze dodatni timovi s kontinenta. Osjećamo se nemoćno, zatražili smo proglašenje elementarne nepogode", kazao nam je Pranić te pohvalio brzu reakciju službi i nadu da se početkom tjedna očekuje smirivanje nevremena.

Narančasti Meteoalarm na Jadranu

Nepovoljne vremenske prilike nastavljaju se danas i u drugim dijelovima zemlje pa je tako narančasti Meteoalarm upaljen za cijeli Jadran, a najjača su upozorenja za dubrovačko i splitsko područje gdje su moguće i bujične poplave

Obilna kiša stvara probleme na zapadu Istre. Lokalno ima odrona, a neke ceste su pod vodom. Prema izvješću HAK-a, zbog poplave za sav je promet zatvoren Istarski ipsilon između Baderne i Višnjana. Zatvorena je i županijska cesta 5209 u Sv. Lovreču, također zbog velike poplave, javlja Istramet. 

Bujičnih poplava ima i na Rovinjštini, Poreštini te Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, a poplavila je i Pazinska jama.

Problemi u prometu 

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su brojne brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je Hrvatski autoklub.

U prekidu su, u Šibenskom okružju - brodska linija Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik, s polaskom iz luke Vodice u 04:45 sati, otkazana, u Splitskom okružju: katamaranske linije Ubli - V. Luka - Hvar - Split u prekidu, Jelsa - Bol - Split u prekidu, Vis - Split u prekidu i trajektna linija a relaciji Ubli - V. Luka. Trajekt će isploviti iz V luke u 06:15 po plovidbenom redu.

U Riječkom okružju u prekidu su: trajektna linija Brestova-Porozina, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, a u Dubrovačkom okružju brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ koja će u slučaju smirivanja vremena, isploviti u 10 sati s polaskom iz Dubrovnika.

Zbog veće količine vode na kolniku zatvoren je Istarski ipsilon između čvorova Višnjan i Baderna, u oba smjera, te županijska cesta u mjestu Sveti Lovreč.

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila, a zbog zimskih uvjeta na državnoj cesti Zdihovo-Delnice-Kikovica kroz Gorski kotar nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom.

Na Jadranskoj magistrali od Novog Vinodolskog do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti. Zbog obilne kiše u pojedinim dijelovima zemlje moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Gorskom kotaru.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene