Obavijesti Video Pretražite Navigacija
boje se za zdravlje

Smrad se i dalje širi, političari se njima loptaju, a oni imaju glavobolje i povraćaju: "Ja tu ne mogu živjeti, smrdi vam odjeća, ne možete jesti..."

Prosvjed zbog kompostane u Stružecu
Prosvjed zbog kompostane u Stružecu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed zbog kompostane u Stružecu Prosvjed zbog kompostane u Stružecu Foto: DNEVNIK.hr +0 Kompostana Stružec Galerija 1/2 >>
Iako smo prije nekoliko mjeseci bili kod njih kada su upozoravali na nesnosan smrad koji širi kompostana u malenom Strušcu kraj Popovače, do danas se za mještane apsolutno ništa nije promijenilo. Smrad se i dalje širi, političari se njima loptaju, a oni od neugodnih mirisa imaju glavobolje i povraćaju.

"Nesnosno, više nesnosno, mi ne spavamo, po noći i po danu imamo taj okus u grlu. Ja se već rušim po dvorišću. To je vječito taj smrad. Vi ne možete po noći prozore otvorit, vi ne možete normalno živjeti", kaže Marija Matijašević iz Stružeca.

Pročitajte i ovo Muenchen: Problemi na aerodromu zbog upada klimatskih aktivista na pistu - 1 u Münchenu Aktivisti upali u zračnu luku: Zalijepili se za pistu, otkazano više desetaka letova Prosvjedi u Novoj Kaledoniji - 1 130 uhićenih Nasilje paraliziralo francuski otok: Zapaljene zgrade i škola, na snazi je policijski sat, a planiran je i bijeg iz zatvora

Njih 50-ak pod maskama, ali ne toliko zbog korone, već zbog nesnosnog smrada od Kompostane u Strušcu danas je prosvjedovalo. Mještanima malenog naselja pored Popovače je dosta. Mirnim prosvjedom pozvali su grad i županiju da problem riješe i kompostanu izmjeste.

"Ovo nije adekvatna lokacija za vršenje ovakve djelatnosti i odlaganja ovakve vrste otpada u samom centru ovog mjesta. Po pitanju toga su mještani podnijeli prijedlog za izmjenu prostornog plana i uređenja kako bi ovdje bilo zemljište i lokacija na kojem neće biti otpad", rekao je Ivan Abaz iz mjesnog odbora.

Kompostana je otvorena u prosincu mjesecu prošle godine i od tada se s nje širi smrad. Investitor je od grada dobio sve dozvole za gradnju, iako je u blizini Park prirode Lonjsko polje, a prve kuće udaljene su desetak metara. U jednoj od njih žive Maca i njena trudna kći Emanuela.

"Iskreno bojim se. Ne samo za svoje, nego i za djetetovo zdravlje normalno. I muke, i povraćanje od samog smrada", kaže Emanuela Dobranić.

"Ja tu ne mogu živjet, smrdi vam odjeća, povraćate, ne možete jest, muhe da ne govorim, bolest, doslovno bolest", požalila se Maca Dobranić.

Pokušali smo danas doći i do gradonačelnika Popovače no nije nam se javljao na telefon. Iz ureda Sisačko-moslavačkog župana rekli su nam da nema tko dati izjavu jer je dosta ljudi po godišnjim odmorima. Na naš upit odgovorili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sve bi trebao ispitati i Državni inspektorat.

"Ministarstvo je upoznato s prosvjedom mještana Strušca. Obrada biootpada, bilo da se radi o kompostanama ili bioplinskim postrojenjima, neizostavan je dio održivog gospodarenja otpadom sukladno principima kružnog gospodarstva", priopćili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na današnjem prosvjedu nije se pojavio, ali pred našim kamerama u trećem mjesecu, gradonačelnik Josip Mišković obećao je da će nešto poduzeti po pitanju smrada.

Smatra da nije napravio grešku kad je dao dozvolu, ali ne bi živio tamo. "Ne bih ja živio tamo, ja bi jedino natjerao osobu koja to radi i pokušava. Ja sam jedini rekao da ću dovesti tamo auto i zatvoriti kompostanu ukoliko se ne dovede u red", rekao je.

Pet mjeseci kasnije, kompostana i dalje radi, a dok se politika nastavlja loptati s njima, mještani Strušca nastavljaju se gušiti u smradu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene