Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetlo na kraju tunela

Stanovnici s nadom gledaju rupu u podnožju Biokova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Zabiokovlja s nadom gledaju u veliku rupu u podnožju Biokova. Tunel sveti Ilija, čeka se dugi niz godina. U siječnju je probijen, no veza zaleđa s morem još uvijek nije na taj način uspostavljena.

U Zabiokovlju se svi nadaju da će se idućeg ljeta od Zagvozda do Baške vode moći stići za 15 minuta i to upravo kroz taj tunel. U Zagvozdu nema puno gužve, tu i tamo zaluta neka grupa turista, nešto je gostiju stiglo zbog manifestacije glumci u Zagvozdu, ali daleko je od onoga o čemu mještani sanjaju. Međutim, teško da će se idućeg ljeta već tim tunelom voziti. Naime, rok za završetak građevinskih radova je lipanj 2011., a nakon toga treba ići i opremanje za koje također treba novca. Treba riješiti i pristupne ceste, tako da je doista teško davati neke datume.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatske autoceste Počinju hitni radovi na važnoj zagrebačkoj prometnici, očekuju se gužve Slika nije dostupna Godinu dana otkad je pušten u promet HAC i dalje plaća za radove na preplaćenom tunelu Sv. Rok

'Odlučili smo ne ići samo po glavnim cestama i u isključivo turistička mjesta, jer vjerujemo da su ovakve zemlje zanimljive i u zonama koje nisu toliko popularne i frekventne', rekli su talijanski gosti, koji putuju kroz Hrvatsku i BiH, a odlučili su se zaustaviti i u konobi u Zagvozdu, gdje uživaju u domaćem pršutu i siru. Vlasnik konobe Romeo Čagalj kaže da ovih dana ima nešto više gostiju, ali moglo bi i bolje. 'Dobro, malo je pojačan priljev turista, ali nije to još kao tunel, kad bi se završio', rekao je Čagalj.

Tunel kroz Biokovo, san je svakog Zagvožđanina. More bi bilo blizu, a s njime i turisti. Bila bi to prilika za razvoj cijelog kraja. Tunel sveti Ilija probijen je krajem siječnja, no još ima dosta posla. U tijeku su radovi izvođenja sekundarne obloge i centralne odvodnje. no pitanje je kad će turisti svojim automobilima ovuda prolaziti. Svjetlo na kraju tunela, čini se tako blizu, brzi izlaz na more donijet će puno toga. Stanovnici već računaju, turisti bi se mogli kupati na makarskoj rivijeri, a spavati u zaleđu na čistom zraku i ugodnijoj klimi.

'Za nas je tunel nekakva vrata u svijet. Neće više Makarsko primorje uz dužno poštovanje, moći kazati kako oni nude sve ono što turistima treba. Bit će tu i Zabiokovlje sa seoskim turizmom', uvjerena je Vedrana Bekavac Šuvar. A već računaju kako bi i cijena njihova zemljišta mogla porasti, no tunel će ponukati mnoge, kažu, da umjesto prodaje baš ostanu na svojoj zemlji jer će konačno imati perspektivu.

>> 'Kamenolom je ružan, bespravno proširen i treba ga hitno sanirati'

Kad je probijen tunel sveti Ilija već je bio problem nedostatak novca, prijetio je čak i prestanak radova što bi donijelo dodatne troškove za konzerviranje. No radovi su nastavljeni jer je HAC preusmjerio novac od drugih nerealiziranih dionica. Sada i njih čeka rebalans proračuna i financijski plan za 2011. a od toga će ovisiti i datum kad će se tunelom moći prolaziti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene