Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rafinerija radi bez filtera

Stanovnici S. Broda i dalje ne znaju što ih truje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brođani ni dva mjeseca nakon što je ruska rafinerija u Bosanskom Brodu počela s radom, ne znaju što ih truje.

Na današnjem sastanku mješovite radne skupine čelnika Brodsko-posavske županije i općine Bosanskoga Broda zaključeno je kako treba uspostaviti suradnju radi obavještavanja o mogućem onečišćenju vode i zraka iz bosanskobrodske Rafinerije nafte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jednogodišnje mjerenje Slavonski Brod guši se u sumporovodiku Slika nije dostupna Hrvatske vlasti ne mogu ništa Brođani na rafineriju u BiH upozoravaju Europsku uniju

>> Slavonski Brod: Počelo mjerenje kakvoće zraka

Nakon sastanka zatvorenog za javnost predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir je rekla kako misli da je u ovom trenutku najvažnije uspostaviti zajednički sustav obavješćivanja. Istaknula je kako žali što Bosna i Hercegovina nije ratificirala ESPO konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš. Imamo ozbiljan problem jer nemamo pravni međunarodni instrument kojim bismo utjecali na Rafineriju, dodala je Petir.

Načelnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić potvrdio je kako je Ministarstvo i ovaj tjedan poslalo zahtjev BiH da se 'otvore kanali inforimiranja' i suradnja. Mislim da obje strane imaju dobru volju, ali je očito da Rafinerija u Bosanskome Brodu prolazi kroz razdoblje modernizacije te da mora smanjiti količinu sumpornih spojeva jer je i sama svjesna da bez toga ne može na europsko tržište. Svjesni smo da takva rekonstrukcija treba vremena i novca, rekao je Mikulić, dodajući kako i mi s tim u vezi imamo pravo na informaciju.

Predstavnici bosanskobrodske Rafinerije nisu bili ovlašteni davati izjave, a načelnik bosanskobrodske općine Milovan Čerek je rekao kako oni na Rafineriju ponajprije gledaju kao na gospodarski subjekt koji je vratio život u Bosanski Brod. 'Ono što na nekoj drugoj strani puno smrdi, nama nešto manje smrdi', rekao je Čerek.

Brodskoposavski župan Danijel Marušić je rekao da su razgovarali i o gospodarskoj suradnji te kandidiranju zajedničkih projekata za novac iz IPA fonda. Istaknuo je da će se mješovite radne skupine sastajati redovito.

Današnji sastanak protekao je u prijeporu koji dulje vlada između Županije i Slavonskoga Broda. Revoltirani slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara održao je ispred zgrade Županije konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio kako mu župan Marušić nije dopustio da bude na današnjem sastanku. Županija je pak priopćila da je gradonačelnik odredio svojeg predstavnika, koji je bio pozvan na sastanak i koji je na njemu bio nazočan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene