Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neželjeni susjed kod Zadra

Stanovnici na rubu strpljenja: "Crno brdo" život im je pretvorilo u noćnu moru

Bez rješenja za
Bez rješenja za
Aktualno Galerija Odlagalište u Biljanima Donjim Odlagalište u Biljanima Donjim Bez rješenja za Bez rješenja za Bez rješenja za Bez rješenja za Bez rješenja za Bez rješenja za +1 Bez rješenja za Galerija 1/6 >>
Ni godinu dana otkako je Europska komisija zaprijetila tužbom Hrvatska nije riješila problem "crnog brda" u Biljanima Donjim kraj Zadra. Odlagalište otpada troske, dovezenog nakon sanacije šibenskog TEF-a, i dalje krši direktivu, a stanovnici su na rubu strpljenja.

Ne može mu nitko ništa. Za 140 tisuća tona crnog brda rješenja još nema, a trebalo je biti uklonjeno krajem 2015., otkako im je prije sedam godina otpad niknuo u susjedstvu.

Pročitajte i ovo Crno brdo u Ravnim kotarima - 6 Holivud u Dalmaciji Tko će za 20 milijuna eura sanirati opasno crno brdo? Građanima prijeti brutalna kazna zbog države - "Meni se iskreno vrti u glavi'' Šime Vičević i Zdravko Belušić iz EKO-Udruge Ravni Kotari (Foto: Dnevnik.hr) EK podiže tužbu Ekološke udruge zabrinute zbog "Crnog brda": "U okolnim selima porastao je broj oboljelih od raka i bolesti kože"

Stanovnicima se život pretvorio u noćnu moru. Čestice koje donosi vjetar primjećuju u kišnici koju piju, kao i na biljkama.

''Bojimo se za vrtove, za sve. Kažu da zagađuje deset kilometara'', rekla je Stevanija Babić iz Biljana Donjih.

U tvrtki koja je otpad odložila za komentar nisu dostupni, a s njom već niz godina bitku vodi Inspekcija zaštite okoliša.

''Izdavana su rješenja o prekrivanju i uklanjanju otpada, izricane kazne te je pokrenuto i izvršenje inspekcijskog rješenja o uklanjanju otpada putem treće osobe'', priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Je li otpad kancerogen?

Kada će ''crno brdo'' biti uklonjeno, još se ne zna. Uzaludno su dosad institucije upozoravale, mještani prosvjedovali, a lokalna ekološka udruga isticala nalaze prema kojima je otpad kancerogen.

''To će se sad 600 po 600 tona proglašavati građevinskim materijalom i na taj način bojimo se da će se izbjeći odluka da se to ''crno brdo'' ukloni'', rekao je Zdravko Belušić iz Eko udruge ''Ravni Kotari''.

Ali uklanjanje traži i Europska komisija. Još uvijek vrijedi i mogućnost tužbe ako se problem ne riješi.

''Europska komisija reagirat će u skladu s rezultatima procjene, a u slučaju nezadovoljavajućeg rezultata neće oklijevati Hrvatsku uputiti Sudu pravde'', priopćili su iz Europske komisije.

''Imamo strah od tog ''crnog brda'', jer kažu da širi veliku radijaciju i da je to bolest, da se širi i gotovo'', rekao je Slavko Babić iz Biljana Donjih.

Otkako im mjesto prati zla kob, a neželjeni im susjed dominira nad krajolikom, izmijenile su se četiri Vlade. Rješenja su obećavali svi, ali s ''crnog brda'' dosad nije uklonjen niti kamenčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene