Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže novi val migranata

STANJE NA ZAPADNOBALKANSKOJ RUTI Strože kontrole, bodljikave žice, ograde i zidovi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se sve glasnije nagađa o novom izbjegličkom valu, provjerili smo kakvo je u ovom trenutku stanje na tzv. zapadnobalkanskoj ruti.

Strože kontrole, bodljikave žice, ograde i zidovi uvelike su zatvorili jednu od izbjegličkih ruta, koja je išla i preko Hrvatske, takozvanu zapadnobalkansku.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode Granični prijelaz Eagle Pass - 2 kriza u Americi Slijedi li kaos na granici? Konvoj kamiona sve bliže, organizatori najavljuju dolazak tisuće vozila

Ako pogledamo naše okruženje, vidimo da se Mađarska gotovo u potpunosti ogradila. Imaju ogradu i prema Hrvatskoj i prema Srbiji. Slovenija je također zapečatila granicu s našom zemljom. Austrijanci su podigli ogradu od nekoliko kilometara prema Sloveniji, a isto planiraju učiniti i na jednom dijelu granice s Mađarskom, a ako bude potrebno i s Italijom.

Na istoku, kako koja zemlja. Srbija za sada nikakve ograde ne planira. Makedonija je na dva mjesta ogradila granicu s Grčkom. A Bugarska prema Turskoj. Ova je ruta manje-više zatvorena. Sve međutim, ne ovisi o ogradama, već o provedbi sporazuma između Europske Unije i Turske.

Turska u svakom trenutku može prijetiti Europi da će pustiti novi izbjeglički val ako se ne udovolji njezinim zahtjevima. Sporazum je postignut još prije pola godine. Prema njemu Europa daje novac, ubrzava europski put Turske i ukida vize. A za to Turska zadržava izbjeglice. Oni koji stignu u Grčku tamo traže azil, a ako ga ne dobiju, vraćaju se opet natrag u Tursku.

U Grčkoj je u ovom trenutku 60 tisuća ljudi koji čekaju što će biti s njima. Dio bi ih trebao biti razmješten i u ostale zemlje Europske unije, po dogovorenim kvotama. Ali ne žele to sve države.

Najglasnija je Mađarska. Za deset dana održat će referendum o kvotama. Vraćajući se stalno na pitanje izbjeglica, premijer Orban cementira svoju vlast, i istodobno skreće pozornost s drugih tema. A u toj borbi za glasove, izbjeglička kriza je i tema broj jedan u Austriji koja za vikend organizira sastanak zemalja na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti. Pozvana je i Njemačka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene