Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktiviran stožer Zaštite i spašavanja

U Metkoviću se izlila desna strana Neretve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Metković aktivirao je svoj stožer Zaštite i spašavanja jer je na desnoj obali Neretve (Jerkovac) u 70 posto kuća ušla voda, priopćila je danas Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

DUZS ističe da se, bude li i dalje rasla, očekuje prodor vode u još 10 posto kuća. Zbog toga su postavljeni i dodatni punktovi za distribuciju vreća i pijeska. Za građane Metkovića kojima je potrebna pomoć otvoren je telefon 020 681 377, a Dom zdravlja osigurao je deset mjesta za stacionarni smještaj.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje Marko Balen(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sava u Jasenovcu rekordnih 909 cm Teška noć u Kosinjskoj dolini: Razina vode i dalje raste, a gusti snijeg stvorio probleme na "putevima spasa"

U Pločama je na području Komina ugroženo oko 100 kuća, a u 40 njih već je prodrla voda. U Šarić-Strugi i Rogotinu desetak je kuća je pod vodom. U općini Kuli Norinskoj voda je ušla u 40 kuća i jednu gospodarsku zgradu. DUZS napominje da još prijeti opasnost za 60 kuća ako vodostaj bude rastao.

Zasad se Neretva nije izlila preko nasipa na području Opuzena, ali voda je počela izbijati iz šahtova za vodu. Zato je postavljen punkt na kojemu građani po potrebi mogu uzeti materijal i vreće za pijesak. Za sav promet zatvorene su ceste Metković-Vid-Ljubuški, Kula Norinska-Komin-Rogotin-Ploče, a teže se zbog vode prometuje cestom Metković-Kula Norinska-Vrgorac i kroz grad Metković.

Na nekim mjestima u Lici voda i do sedam metara dubine

Poplavljena polja i doline u općini Perušić zbog otopljenog snijega sa Velebita izazvala su izuzetne poteškoće žiteljima. Ceste su neprohodne i sela odsiječena ,struje nema jer su i elektro stupovi pod vodom koja negdje doseže i do 7 metara dubine stoga je općina osigurala desetak čamaca kojima stize pomoc.

Stanje na poplavljenom području Kosinjske doline u Lici i jutros je teško, ali tijekom protekle noći ipak nije bilo potrebno evakuirati ugroženo stanovništvo Kosinja gdje je oko 150 kuća u opasnosti od poplava.

Razina vode na poplavljenom području danas raste osam centimetra na sat, što je za dva centimetra manje u odnosu na jučer. U Akumulacijsko jezero Kruščica dotječe 470 kubika u sekundi, a ispušta se nizvodno od brane 500 kubika. Stanje prate dežurne službe: Hrvatskih voda, općinskog stožera za obranu od poplava, Državne službe 112, Crvenog križa i Hitne pomoći. Iz 150 kuća na području Kosinja isključena je struja jer je nisko naponska mreža pod vodom.

>> VIDEO: Dalmacija i Lika se bore s poplavama

Nakon jučerašnje ledene kiše u istočnom dijelu Ličko-senjske županije i rano jutros nastavljeni su radovi na otklanjanju kvarova na elektro-vodovodima. Jutros je direktor gospićke Elektro Like Nikola Šulentić izvijestio da je strujom opskrbljeno najveći dio od 6000 potrošača koliko ih je jučer bilo bez struje.

Struju su dobila sva veća naselja, benzinske i vodovodne crpke te biračka mjesta. Očekuje se da će do kraja današnjeg dana struja stići i u najudaljenija sela i zaselke na području Srba u općini Gračac. (D.Ma./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene