Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još ni lipe nisu dobili

Stanari Kupske: Vaša garaža naš grob

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri godine nakon urušenja Kupske ulice u Zagrebu, stanari oštećenih kuća nisu dobili ni lipu za obnovu.

Izašli su na ulicu i mirnim prosvjedom poručili kako je nastavak izgradnje Hepove garaže kopanje njihovog groba. Ogorčeni i još uvijek u strahu od daljnjih urušavanja mole za prestanak radova i dogovor oko rješenja problema. Nosili su transparent na kojem stoji 'Vaša garaža naš grob'.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

'Nikakve nakane kada i kako će nas obeštetiti. Znači manipuliraju nas još uvijek, manipuliraju sa gradnjom ovog objekta', tvrdi jedan od stanara Kupske ulice.

Stanarka Kupske ulice Jadranka Petrović novinarima je izjavila da su i dalje otvoreni za suradnju i razgovore s HEP-om, kao i do sada, ali ako se nastavi gradnja onda će nastaviti s prosvjedima i boriti se za svoja prava svim sredstvima. Rekla je da ponovno danas imaju sastanak s HEP-om te da ih održavaju već dva mjeseca i vrte jednu te istu stvar, "praznu slamu". 'Nas bi zadovoljio prestanak radova i isplata štete koju su nam načinili i sanacija cijeloga kvarta', jer ne može, kako je rekla, biti zgrada od deset katova, a da ja sam ispod nje na pet metara i da ne vidim ni sunca ni mjeseca...'.

Istaknula je da prosvjeduju zbog toga što je nakon četiri godine HEP odlučio ponovno graditi podzemne garaže pod izlikom sanacije. 'Za nas to nije sanacija. To je ponovno kopanje rupe od 25 metara i gradnja šest podzemnih etaža na što će se nastaviti i zgrada od deset katova', rekla je. Naglasila je kako su protiv te gradnje zbog toga što sudski spor još uvijek traje te neće moći, bude li potrebno, vršiti dodatna vještačenja terena, a uz to svi se boje za vlastiti život i kuće, jer nemaju nikakva jamstva da se neće srušiti.

Istaknula je da ako HEP nastavi s gradnjom i izgradi zgradu na samo šest metara od njihovih dvorišta bez pješaškog nogostupa da će to znatno uništiti kvalitetu njihova života te da će se osjećati kao u Big Brother kući gdje će se kao na pladnju vidjeti svaki njihov korak. Zapitala je je li to normalan urbanizam.

Tehnika dobila odštetu

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević rekao je da je 'nevjerojatna činjenica da je Tehnika, poduzeće koje je dovelo do urušavanje cijele ulice, a onda i štete stanarima, dobila odštetu od osiguravajućeg poduzeća Euroherc'. Rekao je da oni nisu htjeli reći koliki je to iznos, a prva informacija je bila 20 milijuna kuna. 'Mislim da bi stanari i javnost trebali znati koji je iznos Tehnika dobila kao odštetu za urušavanje Kupske i pod kojim uvjetima. Ne možemo vjerovati kakva je ovo pravna država da četiri godine traju sudski postupci i stanari nisu dobili ni kune za kuće koje su se urušile ili odštetile, za to što su bili dva mjeseca u izgnanstvu, za što i dalje sad strahuju hoće li se dogoditi slična stvar, a poduzeće koje je to skrivilo je dobilo odštetu od osiguravajućeg društva', rekao je.

Dodao je da je 'HEP državno poduzeće pa bi se država konačno trebalo pozabaviti tim slučajem jer ovako dalje više očito ne može'.

Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski rekao je da se ovdje ne radi o tipičnom primjeru hrvatskog privatnog poduzetništva već se radi o državnom teroru. 'Ovdje se država, jer se radi o javnoj tvrtci, ponaša kao najgori divlji kapitalist, dakle, bez ikakvog obzira prema ovim ljudima, njihovim interesima, njihovim životima', rekao je te ocijenio da je taj tip ponašanja od jedne državne tvrtke potpuno neprihvatljiv te da se radi o tome da ovdje država vrši teror nad građanima. (Hina/J.R.)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene