Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u zajednici

Stan oduzet u kaznenom predmetu im pružio priliku za novi život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U stanu koji je tijekom sudskog postupka zbog davanja lažnih invalidskih mirovina oduzet Dragi Rubali, četiri štićenice 'Doma za psihički bolesne odrasle osobe' počele su novi život. Dio je to projekta u kojemu se štićenicima domova koji su sposobni za samostalan život želi omogućiti život u zajednici i izvući ih iz izolacije.

Ana, Janja, Vesna i Suzi dobile su priliku za novi početak 'Ovo je velika promjena u mom životu. . Ponovno živim drugačije, ponovno živim kao normalan čovjek, kazala je Ana, štićenica Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

Kako kaže ravnatelj Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Zagrebu, Mario Vrdoljak, straha je bilo.'Bio je veliki strah, ja ne znam, kod koga je bio veći strah, kod zaposlenika ili kod mojih cura, ali strah je na kraju priče bio neopravdan. Cure su se prekrasno snašle', kazao je.

Štićenice imaju 24-satni nadzor stručne osobe koja pazi na njih i pomaže im. Ipak, vesele ih male stvari koje sada mogu raditi, a prije nisu mogle. 'Čitam, tako volim čitati, pogledat neku seriju i tako. Pratim 'Ferihu' i ovu 'Zoru Dubrovačku', kazala je Janja.

>>
VIDEO Ovo su sobe za ispitivanje djece

Njihov je novi dom stan koji je država oduzela tijekom jednog kaznenog predmeta. Takva imovina polako se ipak počinje koristiti u dobre svrhe.'Dakle sve ono što je stajalo ili što bi eventualno moglo doći zahvaljujući nekim ,možda, kaznenim postupcima u kojima će se oduzimati dio imovine, to je nešto što se može staviti u ovakvu funkciju', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Cilj je sve štićenike za koje se procijeni da to mogu, iz institucija smjestiti u ovakve stambene zajednice u kojima će imati humaniji i ljepši život. Bojazni dijela skrbnika da će se u zajednice slati i oni koji nisu sposobni za samostalan život, kažu nam, nisu opravdane.

'Mi smo organizirali stručne timove i ljudi idu van samo ukoliko stručni tim procjeni da oni mogu živjeti u stambenoj zajednici', kazala je Opačić. Do kraja godine ovaj bi Dom u funkciju trebao staviti još dvije stambene zajednice.

Istodobno, više od 50 roditelja i skrbnika jedne druge ustanove, Centra za rehabilitaciju Zagreb, potpisalo je peticiju oštro se protiveći iseljavanju njihovih štićenika iz domova u stanove.

Tvrde kako nisu protiv inkluzije, ali jesu protiv načina na koji se ona provodi. Štićenici se iseljavaju, optužuju roditelji, takoreći preko noći i to zbog, kako tvrde, interesa privatne udruge za promicanje inkluzije.

'Roditelji su bili protiv toga, roditelje su naprosto ucijenjivali u Centrima za socijalnu skrb, da moraju potpisati to, bez obzira na mišljenje našeg stručnog tima, što mislimo da nije u redu', kazala je Biserka Ivičić iz Udruge roditelja skrbnika štićenika Doma Stančić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene