Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozitivno o zbrinjavanju izbjeglica

Stambeno zbrinjavanje izbjeglica trebalo bi biti gotovo u ljeto 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije glavne zadaće obuhvaćene mandatom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj, zbrinjavanje izbjeglica i suđenja za ratne zločine, gotovo su dovršene, ali će se te aktivnosti nastaviti još dugo nakon što organizacija napusti Hrvatsku, stoji u najnovijem izvješću Ureda OESS-a u Hrvatskoj.

Obraćajući se prošli tjedan u Beču članovima Stalnog vijeća OESS-a, voditelj Ureda u Zagrebu, španjolski veleposlanik Jorge Fuentes izjavio je da je Hrvatska učinila bitan napredak u ispunjavanju obveza iz mandata OESS-a i da očekuje zatvaranje Ureda do kraja godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brojne opasnosti Potresna svjedočanstva preživjelih koji su spas tražili na opasnoj ruti punoj neobilježenih grobova: "Ostavili su mene i moju mrtvu majku u pustinji" Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu"

'To će biti i najveći uspjeh OESS-a', ocijenio je tada Fuentes koji nakon zatvaranja Ureda odlazi na dužnost španjolskog veleposlanika u Bugarskoj. U izvješću se navodi se da se program stambenog zbrinjavanja izbjeglica, bivših nositelja stanarskog prava, provodi 'dovoljno dobro, iako uz očito kašnjenje'.

Ističući da je dosad zbrinuto oko 5.500 bivših nositelja stanarskog prava, Ured navodi kako je hrvatska vlada najavila da će do kraja lipnja 2009. izdati rješenja za dodatnih 3.000 korisnika, pa bi se proces stambenog zbrinjavanja izbjeglica mogao dovršiti u ljeto 2010.

Vezano za procesuiranje ratnih zločina pred hrvatskim sudovima, OESS ističe da se 'novi stav' hrvatskih vlasti vidi iz imenovanja novih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, a 'vrlo važni i pozitivni koraci' iz novih zakona i drugih vladinih rješenja. 'Istrage i procesuiranje ratnih zločina bez sumnje će se nastaviti i dugo nakon što OESS napusti Hrvatsku', stoji u izvješću i dodaje se da je Ured ulagao napore u edukaciju sudaca, državnih odvjetnika i nevladinih udruga koji bi trebali nastaviti djelotvoran monitoring suđenja.

'Hrvatska će, kao i druge države bivše Jugoslavije, prvenstveno ostati odgovorna za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji se odnose na pripadnike njezinih oružanih snaga ili civilnih vođa', stoji u priopćenju. Ocjenjujući stanje u hrvatskom pravosuđu, OESS navodi da su 2008. postignuti 'važna poboljšanja i pomaci' i da hrvatske pravosudne vlasti nastavljaju s primjenom standarda na kojima je ustrajao OESS.

Zagrebački Ured OESS-a smatra da je cilj Hrvatske za ulazak u EU bio pokretačka snaga za reforme u oba područja obuhvaćena mandatom te da nastavak 'korektnog trenda' jamči 'pokretačka snaga integracije Hrvatske u EU'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene