Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže povlačenje zakona

Stambene štedionice protiv ukidanja poticaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stambene štedionice okupljene pri Hrvatskoj udruzi banaka zatražile su od Vlade da povuče svoj zakonski prijedlog prema kojemu bi se privremeno ukinuli poticaji na stambenu štednju.

Odbor za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka predlaže povlačenje prijedloga Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje iz procedure usvajanja po hitnom postupku te provedbu javne rasprave i svih postupaka predviđenih zakonima Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić (Foto: Pixell) Isplate iz proračuna Sve manje i manje: Država odredila kolike će poticaje davati na stambenu štednju Slika nije dostupna Odbor stambenih štedionica 'Ministarstvo stvari prikazuje iskrivljeno'

Nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je Ministarstvo financija uputilo nacrt prijedloga na usvajanje, reagirali su iz Odbora za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka.

>> Nakon gotovo dvije godine na vlasti Milanović ustvrdio: Nema zezanja!

'Narušavanje sustava stambene štednje koje bi proizašlo iz izmjena Zakona dovelo bi ne samo do ugrožavanja važnih socijalnih i gospodarskih ciljeva, nego i do značajnih negativnih učinaka na državni proračun RH, kojem sustav pridonosi s više od 300 milijuna kuna godišnje. Analiza pokazuje da će i u slučaju privremenog ukidanja poticaja učinak proračunske uštede biti odgođen, a učinak gubitka zbog zaustavljanja sustava stambene štednje trenutan.

Potencijalne uštede proračunskih rashoda od oko 100 milijuna kuna nisu moguće prije 2016. godine, budući da je novčani izdatak u 2014. već predodređen isplatom poticaja za 2012., a izdatak za 2015. već je predodređen isplatom poticaja za 2013. Eventualno ukidanje poticaja za 2014. donijet će uštedu tek 2016. godine.

Dodatno, prijedlog zakona različit je od prijedloga zakona koji je bio predmet javne rasprave do 14. listopada 2013. te nije ispunio uvjete za razmatranje na sjednici Vlade', kažu iz HUB-a, a ističu kako novi prijedlog zakona nije bio predmet javne rasprave, Ministarstvo financija nije provelo postupke procjene učinka propisa, što je protivno Zakonu o procjeni učinaka propisa te da Ministarstvo financija predlaže donošenje zakona po hitnom postupku bez valjanog obrazloženja i uporišta u propisima.

'Novi prijedlog zakona, koji podrazumijeva ukidanje državnih poticaja na razdoblje od godine dana, proizvodi jednake posljedice kao i trajno ukidanje poticaja. Predloženi jednogodišnji prekid isplate poticaja do donošenja konačne odluke o budućnosti sustava stambene štednje predstavlja grub i neopravdan prekid zakonskog kontinuiteta,koji je protivan Ustavnim načelima, a uslijed kojega štediše gube povjerenje u sigurnost stambene štednje i prinosa koje očekuju.

To za posljedicu ima smanjenje novih ugovora o stambenoj štednji, značajan broj raskida ugovora i odljeva postojećih sredstava stambene štednje te obustavljanje kreditne aktivnosti sustava, odnosno potpuni kolaps sustava stambene štednju u vrlo kratkom roku.

Dodatno, s obzirom na strukturu vlasništva stambenih štedionica i sklopljene međunarodne ugovore, neizbježna posljedica svega je iznimno negativna slika Republike Hrvatske kao pravno nesigurne države za ulagače te pokretanje pravnih postupaka vezanih uz zaštitu međunarodnih ulaganja pred međunarodnim institucijama', zaključuje se u priopćenju Odbora za stambenu štednju pri Hrvatskoj udruzi banaka. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene