Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati ne vjeruju Kosor

SSSH: Vladina najava investicija je predizborna priča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladinu najavu da do kraja ožujka starta desetak investicijskih projekata vrijednih stotine milijuna eura Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ocijenio je predizbornom pričom koja nije potkrijepljena bilo kakvim argumentima.

Odakle osiromašenoj i pokradenoj hrvatskoj državi šest milijardi kuna, kad 2009. godine nije imala 200 milijuna kuna za projekt skraćivanja radnoga vremena kako bi se spasila radna mjesta, pita SSSH u priopćenju. Kako shvatiti ozbiljnost najavljenih investicijskih projekata, kada država nema novaca za isplatu minimalnih plaća radnicima u tvrtkama u državnome vlasništvu, dodaju sindikalci.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Sindikati o prvih 100 dana Vlade VLADI DALI DVOJKU "Otvoreno pogoduje poslodavcima na štetu radnika i potiče daljnje iseljavanje"

>> Kosor: Realizacija ovih projekata je srce i mozak rada Vlade

Hrvatska se guši u sve većoj nezaposlenosti, nelikvidnosti i porastu sive ekonomije. Premijerka Jadranka Kosor kaže da u Hrvatskoj ima oko 22.000 tvrtki bez ijednog zaposlenog koje generiraju nelikvidnost, a istina je da kod nas posluje više od 55.000 poduzeća bez ijednog zaposlenog, upozorava sindikat.

'Sredstava za pokretanje velikih novih projekata sigurno nema'

Pokretanje investicija u graditeljstvu, prometu i energetici SSSH je predložio još u ožujku 2009. godine, kada nije prošao niti prijedlog za osnivanje interventnog fonda za pomoć poslodavcima, ni kriznog fonda za ugrožene radnike u gospodarstvu.

Gospodarski sindikati udruženi u SSSH još lani su predložili mjere za restrukturiranje hrvatske industrije, ali bez reakcije i pomaka. Sredstava za pokretanje velikih novih projekata sigurno nema, jer ionako većina postojećih (npr. autocesta Zagreb-Sisak) gotovo da stoji. SSSH će podržati realizaciju svakog projekta, ali samo ako ga izvodi hrvatska tvrtka s hrvatskim radnicima, a protivi se prodaji Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, posebice restrukturiranju ili privatizaciji po modelu Plive ili Ine.

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak izjavio je pak kako 'želi vjerovati da će se veći dio Vladinih najava ostvariti', bez obzira što neke dosadašnje najave nisu završile uspješno. Problem velike nezaposlenosti može se rješavati jedino pokretanjem novih investicija, pa mi je drago što se Vlada konačno fokusirala na taj problem, rekao je Mučnjak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene