Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preraspodjela radnog vremena

SSSH ne pristaje na olakšavanje otkaza kod malih poslodavaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da SSSH u pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR) neće pristati na mogućnost da mali poslodavci daju otkaze svojim zaposlenicima bez obrazloženja jer poslodavci ne žele popustiti u vezi preraspodjele radnog vremena.

SSSH više ne prihvaća mogućnost da se malim poslodavcima, koji zapošljavaju do pet radnika, olakša otkazivanje ugovora o radu, jer ni predstavnici poslodavaca u pregovorima ne prihvaćaju prijedlog da se radno vrijeme preko 50 sati tjedno isključivo regulira kolektivnim ugovorima, rekao je Novosel.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno Slika nije dostupna Predstavljanje programa SSSH i SDP se složili: Nema rasta bez novih radnih mjesta, reindustrijalizacije i povećanje izvoza

Pojasnio je kako je uvjet SSSH-a za prihvaćanje lakšeg otpuštanja radnika kod malih poslodavaca bio da se pitanje preraspodjele radnog vremena riješi tako da se tjedno radno vrijeme umjesto na 56 sati ograniči na najviše 50 sati, a sve preko toga isključivo može ići kroz kolektivne ugovore.

'Rekli su samo božićnice, nećemo dodatke, a pogledajte sad'

"Najveći je interes poslodavaca da im se omogući radno vrijeme do 60 sati tjedno, pa da onda rade što hoće i maltretiraju radnike", ustvrdio je Novosel.

"SSSH je i dalje spreman u pregovorima o novom ZOR-u postići kompromis u korist 1,4 milijuna radnika i 380.000 nezaposlenih", poručio je Novosel.

SSSH je nastojao kroz pregovore postići poboljšanje u vezi rasporeda radnog vremena, agencijskog rada i svakodnevne dužine rada, a unatoč tome što nema dogovora, neće izaći iz pregovora već će nastojati u novom ZOR-u popraviti sve što može.

Novosel je optužio predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa da je jučer razjedinio sindikalnu scenu time što je neslaganje oko instituta malog poslodavaca iskoristio kako bi svoju središnjicu prikazao kao jedinu zaštitnicu hrvatskih radnika.

"Pojedinim sindikalnim središnjicama nije cilj postići kompromis i dogovor, već samo sebe staviti u prvi plan", rekao je Novosel ciljajući na Severov NHS i poručio da će HNS morati odgovarati za posljedice toga što neće doći do dogovora između sindikata, poslodavaca i Vlade.

"Zbog takvog stanja na sindikalnoj sceni i odnosa poslodavaca, očito je da će o novom ZOR-u odlučivati zastupnici u Hrvatskom saboru, kojima je svijest često stranačka", rekao je Novosel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene