Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Radni posjet

Srpski parlamentarci u hrvatskom Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Skupine prijateljstva s Hrvatskom Narodne skupštine Republike Srbije za prvog su posjeta Hrvatskoj ikad u ponedjeljak posjetili Hrvatski sabor, gdje su se sastali s potpredsjednikom Sabora i voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva sa Srbijom Nevenom Mimicom, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem i predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om Vesnom Pusić, priopćeno je iz Sabora.

Mimica je iznio stajalište da redovna dinamika susreta skupina prijateljstava i srodnih parlamentarnih odbora, pogotovo za vanjsku politiku i europske integracije, može poboljšati ukupne odnose dviju država i inicirati drukčije ozračje za rješavanje otvorenih pitanja. 'Naša je želja da problemi koji objektivno postoje ne ugrožavaju razinu ukupnih odnosa Hrvatske i Srbije', rekao je Mimica, dodavši da Hrvatska i Srbija trebaju biti motor cijeloj regiji i svim zemljama unutar nje da obave sve reforme u cilju zajedničke europske budućnosti, priopćeno je. Svi članovi Poslaničke skupine prijateljstva s Hrvatskom izrazili su zadovoljstvo dolaskom u Hrvatsku, istaknuvši svoje nemirenje s trenutačnom razinom odnosa dviju država i uvjerenje da međusobni odnosi trebaju biti puno bolji i sadržajniji, usprkos otvorenim pitanjima.

Pročitajte i ovo Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje" Slika nije dostupna Ohrabruju pomirljivi tonovi dužnosnika Josipović: Još nije vrijeme za susret s Nikolićem

Predsjednik skupine Janko Veselinović smatra da susreti parlamentaraca trebaju postati praksa 'i primjer drugima da se češće sastaju'. Zajednički je istaknuto da je dužnost politike da stvori uvjete za gospodarsku suradnju, kao i za rješavanje životnih problema građana s jedne i druge strane granice, posebice rješavanja socijalnih pitanja, ostvarivanja stečenih prava umirovljenika, ubrzanja povratka izbjeglica i drugih pitanja čije rješavanje parlamentarci mogu inicirati. Na sastanku sa srpskim zastupnicima Pupovac je ocijenio da parlamentarna diplomacija može otvoriti put za unaprjeđenje odnosa i na drugim razinama, a obostrano je pozdravljena ideja da se otvori prostor za kontinuirane susrete na razini odbora kako bi se razmijenila stajališta o konkretnim temama iz njihovog djelokruga kao što su prava manjina, povratak izbjeglica ali i jačanje suradnje na području borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju.

Vesna Pusić upoznala je goste s hrvatskim iskustvima u pregovorima sa EU, objasnivši ulogu i način rada Nacionalnog odbora. Rekla je da na tom području Hrvatska i Srbija ali i ostale zemlje u okruženju, mogu intenzivno surađivati. Srbijanski zastupnici pozdravili su odluku Hrvatske da ustupi prijevode europske pravne stečevine zemljama u regiji. Sugovornici su se složili da bi se takvi primjeri trebali bolje predstaviti javnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene