Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije iz susjedstva

Srpski mediji šaroliko o posjetu Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i njegove poruke katoličkim vjernicima tema je o kojoj piše beogradski tisak izvješćujući o misi na zagrebačkom hipodromu pred oko 300.000 ljudi i posjetu grobu kardinala Alojzija Stepinca te u toj prigodi upućenim riječima.

Dnevnik Danas prenosi kako je oko 300.000 vjernika u nedjelju ujutro dočekalo papu Benedikta XVI. na zagrebačkom hipodromu, gdje je poglavar Rimokatoličke crkve predvodio misu u povodu prvoga Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Unatoč kiši koja je svu noć padala u Zagrebu vjernici iz cijele Hrvatske, ali i susjednih država počeli su se u rano jutro okupljati na hipodromu, piše list te dodaje kako je Benedikt XVI. na hipodrom stigao papamobilom, uz jako osiguranje, dok su sve vrijeme grad nadlijetali policijski helikopteri.

O Papinu obraćanju na hipodromu izješćuje i Blic, navodeći kako je Benedikt XVI. kritizirao sekularizaciju u europskim zemljama koja 'širi slobodu bez odgovornosti' te naglasio važnost obiteljskog života. Okupljene je, dodaje se, pozvao da ne popuste sekularizaciji i suživotu bez braka, istaknuši i vrijednost očuvanja ljudskog života od začetka do prirodne smrti.

Politika piše kako je u nedjelju oko 19 sati papa Benedikt XVI. završio svoj prvi posjet Hrvatskoj, inače četvrti posjet jednog poglavara Rimokatoličke crkve, pošto je njegov preteča papa Ivan Pavao II. tri puta pohodio Hrvatsku. Sve je, kako prenosi taj dnevnik, prošlo u potpunu redu, kao što se i očekivalo, ali je primijećeno da je na svečanoj euharistiji na zagrebačkom hipodromu u nedjelju bilo oko tri puta manje vernika nego kad je tu vjersku svečanost predvodio papa Ivan Pavao II. za prvog posjeta Hrvatskoj 1994. Tada je misnom slavlju nazočilo oko milijun vjernika.

Iako su cijela Hrvatska, posebice Zagreb, kao i svi mediji, prošli vikenda bili potpuno u znaku Papina posjeta, bilo je i organiziranog prosvjeda, piše ''Politika''. List navodi kako je nakon skromnih prosvjeda pripadnika udruge David dan uoči Papina dolaska, udruga 'Nisam vjernik', koja se bori za prava onih koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici, organizirala dobrovoljno davanje krvi kojem se u zavodu za transfuziju odazvalo oko 40 članova i pristaša te udruge.

Večernje novosti pišu kako je Sveti Otac posjetio i grob Alojzija Stepinca u zagrebačkoj katedrali, kazavši kako je on bio velik kršćanin i humanist, koji je branio Srbe, Židove i Rome. Izvješćujući o Papinu posjetu grobu Alojzija Stepinca, dnevnik Press, u tekstu naslovljenu 'Papa razbjesnio Srbe u Hrvatskoj', tvrdi kako je Papa navodno razljutio srbijansku zajednicu u Hrvatskoj izjavom da je Alojzije Stepinac, poglavar hrvatskih katolika u vrijeme tzv. Nezavisne Države Hrvatske, branio Srbe, Židove i Rome od ustaša.

Papu je, kako prenose mediji, na odlasku u nedjelju kasno popodne, zbog lošeg vremena, u hangaru nedaleko od uzletišta pozdravio hrvatski državni vrh, dok ga je ispred zrakoplova pozdravio crkveni vrh sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem na čelu. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strani mediji 'Papa Benedikt branit će europske kršćanske korijene u Hrvatskoj' Slika nije dostupna Posljednje pripreme Sve je spremno za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene