Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na izjavu

'Srbijanskog ministra Vulina treba proglasiti nepoželjnom osobom u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska konzervativna stranka (HKS) zatražila je od Vlade da srbijanskog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Aleksandra Vulina proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj zbog njegove izjave u nedjelju u Jadovnom kada je blaženog kardinala Alojzija Stepinca nazvao "ustaškim vikarom".

"Vulin je ovu nečuvenu optužbu i laž izrekao usred Hrvatske i to pred predstavnicima Hrvatskog sabora i Vlade, koji niti jednom riječju nisu reagirali na ovu očitu bezočnu optužbu", priopćili su konzervativci u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin "To nije mjesto za Srbiju" Vulin oštro odgovorio Milanoviću: "To može reći samo ustaša" Slika nije dostupna NOVA RUNDA SUKOBA Brnabić: ''Zabrana dolaska Vučiću u Jasenovac je najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske''

Ističu kako nije slučajno da se Vulinova provokacija događa u vrijeme kada Vatikan razmatra proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim zbog nebrojenih dobročinstava i spašavanja života Židova i Srba tijekom vladavine NDH, o čemu, kažu, postoje brojna svjedočanstva.

Srbijanski ministar došao u Hrvatsku pa Alojzija Stepinca nazvao 'vikarom ustaške vojske'

"Sramotna šutnja Milanovićeve vlade na Vulinove laži i optužbe protiv kardinala Stepinca na hrvatskom tlu baca novo svjetlo na cjelokupnu hrvatsku vanjsku politiku i što aktualna srbijanska vlada, kojoj se na čelu nalazi četnički vojvoda Tomislav Nikolić, misli o Hrvatskoj i Hrvatima. Jer ako je blaženi Stepinac 'ustaški vikar', onda su svi katolički vjernici koji vjeruju u njegovu svetost ustaše. Stigma je to koja ozbiljno prijeti Hrvatskoj ako se na vrijeme ne kaže 'dosta'. Istovremeno, najpoznatiji hrvatski etno-biznismen, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, na čiji je poziv Aleksandar Vulin došao, nastavlja sa svojim podmetanjima o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj", poručuju iz HKS-a.

Zbog svega navedenog od hrvatske Vlade traže da srbijanskog ministra Vulina proglasi 'personom non grata' u Hrvatskoj, te da odnose sa Srbijom "svedu na razumnu mjeru i zaustave ponižavanje hrvatskog naroda i države".

Šipuš: Jadovno nije mjesto na kojem se reagira

Ministar kulture Berislav Šipuš izjavio je kako na nedjeljnoj komemoraciji u Jadovnom nije reagirao na govor srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina, koji je kardinala Alojzija Stepinca u nekoliko navrata nazvao "vikarom ustaške vojske", jer, kazao je ministar, Jadovno nije mjesto na kojemu se reagira na takve izjave.

"Nije to mjesto na kojem se reagira. Osim toga, čini mi se da je moj govor već bio reakcija na ono što je Vulin rekao u svom govoru, tu bih se zaustavio. Naravno da je kategorija gosta već ona koja bi trebala odrediti način ponašanja, uljudnost i civiliziranost kad netko dođe u drugu zemlju, tako da bih prije rekao da je gospodin Vulin problem srbijanske vlade, a ne naš", rekao je Šipuš novinarima na obilježavnaju Dana antifašističke borbe u Brezovici.

Istaknuo je da je sve ostalo na skupu u Jadovnom bilo itekako dostojanstveno, te izrazio nadu da Vulinov govor neće naruštiti odnose između dvije zemlje. Na primjedbu da je Hrvatska službeno reagirala na ranije Vulinove neprimjerene izjave, kazao je kako će odluku o eventualnoj reakciji prepustiti premijeru.

"Moj govor je bio sasvim dobar odgovor za onog tko želi slušati i čitati ono što sam rekao, pa i za gospodina Vulina. Hoće li biti reakcije, to ćemo ostaviti premijeru i ostalima da odluče, ali držim da već naše izjave sada dovoljno govore o tome da se ne možemo složiti s onim što je iznio. Rekao bih da i drugi koji su govorili tamo nisu prihvatili njegove ocjene, jer ne stoje", naglasio je Šipuš.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić također smatra da Jadovno nije mjesto s kojega bi trebalo slati poruke kakve je slao Vulin. "Mislim da je to pogrešno, a zašto je to govorio ne znam, to biste trebali njega pitati", kazao je Mesić.

Naglasio je kako je Jadovno mjesto posebnog pijeteta, na kojem se treba pokloniti žrtvama. "To je mjesto gdje se moramo sjetiti žrtava i mora ostati mjesto pijeteta, ne dnevne politike, a očito da je tamo bila dnevna politika", rekao je Mesić.

Na pitanje bi li odgovorio Vulinu da je aktualni predsjednik, Mesić je odgovorio niječno. "Odgovorio bih ovako, preko medija, šutnja je najbolja uvreda", rekao je Mesić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene