Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Sabora

'Srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji je pravni nastavak agresije na Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je u petak navečer kako na srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske gledao kao na pravni nastavak agresije na Hrvatsku, neprihvaljivim ocijenivši "svojatanje" Srbije da odlučuje što je bilo dobro ili loše na teritoriju Hrvatske.

"To je pravni nastavak agresije na područje Hrvatske. Dakle, Srbija sebi svojata da je ona stvorena da odlučuje što je bilo dobro, a što loše u Hrvatskoj, bez obzira što se ne radi ni o njezinom teritoriju niti o građanima. To naprosto nije prihvatljivo za međunarodnu pravdu, međunarodne osnose, za EU, a naravno ne može biti nikako prihvatljivo za susjede koji međusobno još imaju puno toga za riješiti kako bi mogli bolje i kvalitetnije graditi našu budućnost", izjavio je Leko u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

"Mi želimo bolju, europsku Srbiju, prosperitetniju, bogatiju Srbiju, Srbiju s kojom možemo surađivati na svim područjima, da zatvorimo što je bilo loše", dodao je Leko, komentirajući poruku Beogradu hrvatskog premijera Zorana Milanovća kako Hrvatska neće dopustiti da Srbija s takvim zakonom uđe u Europsku uniju.

Leko je naglasio kako, što se ulaska Srbije u EU tiče, ne treba izdvajati ni jedan poseban element koji Srbija mora ispuniti jer, kao i sve druge zemlje, mora ispuniti sve uvjete koji vrijede za ulazak Uniju, sve demokratske standarde, te poštivati sve vrijednosti na kojima počiva EU. "To je, nadam se, i cilj srbijanske države i srbijanskog društva. Samo, taj proces nažalost tamo ide sporije jer se jedan značajan dio političkog vodstva ne želi suočiti s realnošću, pa čak ni s presudom Međunarodnog suda pravde u punini", rekao je.

To što tom presudom - kojom je odbijena hrvatska tužba protiv Srbije za genocid, kao i srbijanska protutužba - Srbija nije okvalificirana da je vodila genocidni rat, ne isključuje, ustvrdio je, srbijanske ratne aktivnosti koje imaju elemente genocidnosti. Upitan što bi, kao političar, volio da hrvatsko društvo i povijest zapamte iz te presude, odgovorio je kako je presudom potvrđeno i za Hrvatsku i za Srbiju i za međunarodnu zajednicu da je Hrvatska bila žrtva, da se legitimno branila i obranila, u skladu s međunarodnim pravom. "Kad se sve to pročita, kad se slegne prašina, kad se slegnu emocije, utvrdit ćemo da je Sud zaista dobro okvalficiirao sve što je bilo u Domovinskom ratu", poručio je.

Ponašanje Branimira Glavaša, koji se nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude na osam godina, temeljem koje je služio kaznu u BiH zbog ratnog zločina u Osijeku 1991., nedavno vratio u Hrvatsku, a u petak je posjetio i Sabor, Leko je ocijenio bahatim, posebno stoga što sudski proces protiv njega nije završen. "I da završi proces, ne treba iskazivati bahato ponašanje, jer mi želimo da se u Hrvatskoj svi osjećaju potpuno jednako, da nema jednakijih. Glavaš nije dobro postupio kada je slavodobitno dolazio u Sabor pokazujući da je politički jak", istaknuo je.

Složio se s ocjenom novinara da je, vezano uz 'trakavicu' oko preseljenja Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu između Vlade te HDZ-a i izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, riječ o igrokazu, koji je, kaže, pokrenula izabrana predsjednica u izbornoj kampanji, dok Vlada udovoljava njezinu zahtjevu da rezidenciju želi preseliti u Visoku. "I kad bi samo provjeravali vjerodostojnost izabrane predsjednice RH ja bi se isto složio da se odmah donese odluka - izvolite, evo vam Visoka ulica i tu bi stao", rekao je Leko. Niječno je odgovorio na pitanje nije li to politika "tuk na utuk". "Ne, naprosto moramo provjeravati što tko govori ili se može ponašati, i ništa više.

Na konstataciju da Kolinda Grabar Kitarović ipak još nije stupila na dužnost ni položila prisegu, Leko je kazao kako joj nitko nije uvjetovao da mora preseliti u novu rezidenciju. "Ne branim ja Vladu, zaista, pa ako griješim, griješim, ali ako smo slušali to u kampanji, a prilika je da se razgovara o korištenju objekata i priprema se inauguracija, onda zašto ne. Nije nitko pozvao Živi zid, ni izabrana predsjednica ni Vlada, postoje akti i ništa više. Ne treba nitko zvati Živi zid, nema deložacije", poručio je Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene