Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vrlo teška pitanja za Srbiju"

Vučić odgovorio hoće li Hrvatskoj dati dokumente iz vukovarske bolnice i logora u Srbiji: "Sve što može pomoći, sve ćemo dati"

Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell)
Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Foto: Pixell Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Foto: Pixell Jako policijsko osiguranje zbog Vučićeva dolaska (Foto: PIxell) Jako policijsko osiguranje zbog Vučićeva dolaska (Foto: PIxell) Foto: PIxell Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Foto: Pixell +9 Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell) Galerija 1/14 >>
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, došao je u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a poslijepodne ga očekuju razgovori s premijerom Andrejom Plenkovićem i šefom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Zagrebu. Njegov posjet prate i prosvjedi braniteljskih udruga koje su se, nakon što im je policija zabranila pristup na Markovom trgu, okupile na Trgu bana Jelačića.

Nakon sastanka predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dali su izjave. A prije samih izjava, u dvoranu su doneseni papiri, za koje se ispostavilo da su matične knjige rođenih iz Dvora na Uni koje je donio Vučić

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

13:43 Na pitanje urednice Nove TV Ivane Petrović "je li spreman ustupiti Hrvatskoj dokumente Vukovarske bolnice i logora u Srbiji a u kojima je prema našem mišljenju ključ sudbine mnogih nestalih", Vučić je odgovorio:

"Ta pitanja su za nas vrlo teška i po vašem pitanju se vidi koliko na stvari različito gledamo. Možda ću vas iznenaditi odgovorom: neću vam reći što mi sve očekujemo iz Lore i da bude isti aršin prema Hrvatima kao i prema Srbima koji su počinili zločine. Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo pronaći da pomognemo. I mislim da ćemo imati značajnih pomaka u vezi s tim. I nemam problem s tim kad mi kažete da je tamo gdje je ubijeno 200 Hrvata da je počinjen zločin."

Na pitanje s kojim stavom ide kod kardinala Josipa Bozanića, obzirom da je kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca u jednom trenutku postala političko pitanje u Srbiji, Vučić je rekao da je to pitanje za Srbiju jako teško.

"Alojzije Stepinac, kao i pitanje Jasenovca, je za nas izuzetno bolno i ne bih ga dalje otvarao. Kod kardinala Bozanića idem s najboljom namjerom."

"Vidio sam natpise: "Četnik početnik" i "Barabo vrati se u Srbiju", ali nisam se uznemirio

13:26 Na pitanje o prosvjedima koji su ga dočekali u Zagrebu, rekao je da je vidio natpise "četnik", ali da se nije previše uznemirio.

"Vidio sam neke s transparentima na kojima je pisalo: ''Konju ne laži', 'Četnik početnik', 'Barabo vrati se u Srbiju'. Nisam četnik, nitko mi u obitelji nikad nije bio četnik. Obitelj Vučić je stradala u prošlom i pretprošlom ratu. Ako je nekome lakše što će skupljati poene političke da mene vrijeđa, ja s tim nemam problem.

13:11 Aleksandar Vučić zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici.

"To za vas nije lak potez, s obzirom na atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i Hrvatskoj. ja vama čestitam na hrabrosti", poručio je na početku Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o granicama i da imaju različit stav oko toga. Pokušat će to rješiti bilateralnim putem u slijedeće dvije godine, a ako to ne uspije, ići će na arbitražu, poručio je.

"136 km je granica na Dunavu, imamo različit stav o tom pitanju. Hrvatska se poziva na katastarske knjige, a mi na zakon", kazao je.

"Ono što mi očekujemo od Hrvatske je to da Srbi u Hrvatskoj mogu i da smiju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime, i očekujem da će poslje ovog sastanka, rekao bih, poboljšanje prava srpskog naroda, ili srpske manjinske zajednice biti na dnevnom redu, i da će biti mnogo toga učinjeno."rekao je Vučić i obećao da će učiniti sve da se riješi pitanje nestalih.

Dodao je kako su donijeli 'neka mala rješenja' po pitanju nestalih, da barem, kako je rekao, nekoliko obitelji zna gdje su.

Dogovorena je obnova pruge koja povezuje Hrvatsku i Srbiju. Vučić je istaknuo da će u narednom razdoblju pokušati smiriti tenzije između dvije strane. Kazao je da će to obaveza biti svih dužnosnika sa srpske strane bez obzira hoće li Hrvatska odgovoriti istom mjerom.

Dodao je da gospodarska suradnja dviju zemalja napreduje.

Obećanje za 100 dana: "Srbijanski dužnosnici neće smjeti vrijeđati hrvatske dužnosnike"

"U narednih 100 dana pokušat ćemo promijeniti atmosferu i da pokažemo Hrvatima da se i mi trudimo. Srbijanski dužnosnici imat će obavezu da ne uvrijede hrvatske dužnosnike. Iako bi u Srbiji rekli da je vjerojatno toga bilo više s hrvatske strane, a Hrvati obatno. Želimo graditi dobre odnose, ne da bi se nekome ulizivali nego zato što Srbi i Hrvati morati mnogo ozbiljnije surađivati", rekao je Vučić.

"Kad je riječ o prošlosti, gotovo oko ničega se nismo suglasni. No, za budućnost naših naroda učinili smo dobar posao i tu nemamo suprotstavljene interese niti na jednom području", rekao je.

Pojasnio je, kad je riječ o dokumentaciji koju je donio, kako je riječ o popisu matičnih knjiga s područja Dvora.

"Imat ćemo mi toga još", poručio je.

"Ne mogu obećati da ćemo sve riješiti, ali sam uvjeren da ćemo uz veliki trud i rad napraviti pomake naprijed", istaknuo je Vučić i dodao da će učiniti sve da se Hrvati u Srbiji osjećaju kao u svojoj kući.

Grabar-Kitarović: "Ako sa Srbijom ne riješimo otvorena pitanja granice, idemo na arbitražu"

Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je da je posjet pripreman mjesecima.

"Željela sam da klima bude malo drugačija, no nakon eskalacije verbalnog rata pozvala sam gospodina Vučića da taj susret bude što prije. Odnosi su bremeniti poviješću o kojoj mi nismo razgovarali. Povijest nas priječi da bi naš odnos nazvali prijateljskima. No, mi kao predsjednici obavezni smo rješavati probleme i tražiti put u bolju budućnost. Veže nas i odgovornost za budućnost jugoistoka Europe", kazala je Predsjednica dodavši da je Vučić pristao razgovarati s obiteljima nestalih

"Razgovarali smo o otvorenim pitanjima, u mnogim se stvarima nismo složili. No, u nekima ipak jesmo. A to je pitanje nestalih. Dogovorili smo da učinimo sve što je ljudski moguće kako bismo pomogli u tom procesu, da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije, tu ima puno problema, prošlo je dosta godina od rata, ali ohrabruje me ta odgovornost koju smo pokazali i volja i spremnost predsjednika Vučića da izravno razgovara s predstavnicima naših udruga," istaknula je.

Njihovi predstavnici kao i predstavnici nacionalnih manjina ubuduće će biti uključeni u međudržavne razgovore.

Kad je riječ o otvorenim pitanjima vezanim uz granicu, Grabar-Kitarović je kazala da ako se Srbija i Hrvatska ne uspiju dogovoriti, da će izaći pred međunarodne pravosudne sudove.

Hrvatska će podržavati i dalje ulazak Srbije u EU, kazala je.

12:10 Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović prati susret Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića na Pantovčaku.

"Poznato je što se može očekivati od susreta dvaju predsjednika, teme su unaprijed poznate, no vidjeli smo da je srbijansko izaslanstvo donijelo kutije u kojima su očito neki dokumenti. O kakvim se dokumentima radi saznat ćemo vjerojatno na konferenciji za novinare nakon sastanka", javlja Ivana Petrović. 

10:45 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za susret s predsjednikom Aleksandrom Vučićem odjenula je crni kaput na čijim je rukavima glagoljicom ispisana riječ "hrabrost" čime je hrvatska predsjednica poslala važnu poruku.

10:39 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je na Pantovčak gdje ga je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Srdačno su se rukovali. Vučić i Grabar-Kitarović prvo će sat vremena razgovarati u četiri oko, a nakon toga održat će se bilateralni razgovori izaslanstva dvaju zemalja.

Vučićeva kolona u Zagrebu (Foto: Pixell) Rukovanje Predsjednice i srbijanskog predsjednika (Foto: Pixell) Foto: Pixell

10:03 Aleksandar Vučić u Zračnu luku Franjo Tuđman sletio je u 10 sati. Ceremonija svečanog dočeka srbijanskog predsjednika na Pantovčaku počinje u 10.30 sati.

Raspored Vučićevog posjeta Hrvatskoj:

10:45 - Susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića "u četiri oka"

11:45 - Bilateralni razgovori službenih izaslanstava Srbije i Hrvatske

12:30 - Izjave za medije Grabar-Kitarović i Vučića

13:15 - Dolazak predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred zgradu Vlade na Markovom trgu 

Vučić će se u Vladi upisati u Zlatnu knjigu, a onda slijedi susret "u četiti oka" s premijerom Andrejem Plenkovićem 

13:45 - Susret dvaju izaslanstava uz radni ručak

15.15 - Srbijanski predsjednik sastaje se s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem

16:00 - Obraćanje Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Srbije na Hrvatsko-srbijanskom gospodarskom forumu (Hrvatska gospodarska komora, Rooseveltov trg 2)

16:45 - Susret Grabar-Kitarović i Vučića s mladima u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj (Sv. Duh)

17:45 - Susret hrvatske predsjednice i predsjednika Srbije s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom u sjedištu Nadbiskupije na Kaptolu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene