Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga oko 'Maestrala'

BiH demantira Srbe: Gotovina slobodno može u BiH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pisanju srbijanskih medija, Ante Gotovina mogao bi biti uhićen na BiH granici. Razlog: sumnja u ratne zločine u akciji Maestral. Tužiteljstvo BiH odgovara kako protiv Gotovine nema ni optužnice, a ni tjeralice.

'Vlasti RS i BiH dužne su uhititi umirovljenog hrvatskog generala zbog istrage koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjenima u ljeto 1995. godine', piše danas srpski Pressonline.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Šef tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuževljak, rekao je kako je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 30. lipnja 2009. godine tužilaštvu BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Ante Gotovine te još 14 osoba. Među ostalima to su Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Željko Glasnović, Stanko Sopta i Zlatan Mijo Jelić, piše Press.

Njih se, kažu, sumnjiči da su od 8.-17. rujna u sklopu akcije Maestral koju su zajedno izvedi Hrvatska vojska i Armija BiH, odgovorni za ubojstva 650 srpskih civila i protjerivanje njih 120.000 s područja Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe.

>> Gotovina: Budimo dobri susjedi, ostanimo ljudi

''Bosanski alibi' kojim je Gotovina pokušao skinuti odgovornost za ubijanje staraca po Lici, Baniji i Kordunu u stvari je najteža optužba na njegov račun po pitanju zvjerstava koje su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile u okupiranim zapadnokrajiškim općinama. Najdrastičniji primjer je pokolj 181 zarobljenog srpskog civila i vojnika u Mrkonjić Gradu. Taj zločin počinile su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske', rekao je Simo Tuševljak za Press.

Direktor centra za istraživanje ratnih zločina RS, Janko Velimirović, također smatra da je 'krajnje vrijeme da tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovih pomagača za agresiju na RS i BiH. Za ovaj slučaj, koji se počeo istraživati tek 14 godina nakon što je, navodno, počinjen uopće se ne zna hoće li i kada biti podignuta optužnica.

Dodajmo još i kako bi Gotovinina francuska putovnica pri potencijalnom od strane BiH policije mogla otežati situaciju jer se prema njoj Gotovina smatra građaninom Europske Unije.

'Ono što je valjda jasno i studentu prve godine prava je to da se nikoga ne može uhititi na osnovu kaznene prijave, već na osnovu potjernice, koju u ovom slučaju Tužilaštvo BiH nije podiglo, ni u slučaju Gotovine, niti ostalih pobrojanih hrvatskih vojnih dužnosnika', piše Klix.ba.  Tužiteljstvo BiH je potvrdilo kako se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nisu rekli je li među njima i Gotovina.

'Da bi netko bio uhićen u vezi s ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana potjernica, koje sada nema', rekli su iz Tužiteljstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene