Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Anticivilizacijski zakon'

Srbija se nada da zakon o optužnicama neće proći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je izrazio nadu da u Saboru 'neće proći' zakon kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat.

Ocijenio je kako predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor koristi optužnice protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i ostalih u svrhu predizborne kampanje. 'Ja se nadam da taj zakon neće proći, to je anticivilizacijski zakon, ne mogu se te optužnice poništiti tako jednim zakonom', rekao je Vukčević srbijanskoj televiziji B92, objasnivši kako je s hrvatskim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem imao dogovor o tome kako procesno riješiti pitanje optužnice protiv Šeksa i ostalih.

'Ja i Mladen Bajić smo se dogovorili na koji način to procesno riješiti, jer ja ne mogu tek tako poderati optužnice koje su pravomoćne, nego sam ih putem našeg suda dostavio njihovu sudu, da se uruče okrivljenima kako bi oni izjavili prigovor na te optužnice, pa bi naš sud riješio po tim prigovorima i eventualno vratio u istragu budući da Šeks i njih četvero-petero nisu bili saslušani, a trebaju biti saslušani. Onda smo mislili da u tom postupku istrage iskoristimo sporazum koji imamo s njima i da im ustupimo predmet da ga oni riješe, a mi bismo ga odavde pratili', kazao je Vukčević.

Dodao je kako je glede suradnje pravosuđa dviju zemalja učinjeno dosta kako bi se sudilo, primjerice, za zločine na Ovčari, te da je Hrvatska tu suradnju pozdravljala kada je ocjenjivala da suradnja ide njoj u korist. Međutim, rekao je Vukčević, kad se dogodilo da su na određen način u Hrvatskoj prepoznali da bi to moglo biti njima na štetu, odjednom se ondje digla medijska kampanja.

Na podsjećanje novinara da je Vladimir Šeks kazao kako je Srbija izigrala dogovor koji su postigli srbijansko i hrvatsko državno odvjetništvo, Vukčević je rekao kako to nije točno i da se Šeks slabo informirao, te istaknuo kako je zapravo postignut dogovor kako prevladati sve te naslijeđene optužnice.

'Pretposljednji je bio slučaj Vesne Bosanac i to smo riješili, prije toga je bio slučaj Tihomira Purde, koji je također bio medijski napuhan i sad smo krenuli u postupak da se završi taj slučaj oko Šeksa, Glavaša i ostalih, kazao je Vukčević.

Srbijansko je pravosuđe, po njegovim riječima, optužnice uputilo Hrvatskoj 27. srpnja i to je, kako je rekao, držano u ladici "i sad je Jadranka Kosor to izvukla u predizbornoj kampanji i s njima maše kao s nekim adutom protiv nas".

'Ja ne vjerujem da je Bajić izigrao dogovor, nego da je to Jadranka Kosor na određeni način došla do tih optužnica i počela njima mahati i prijetiti da će donijeti zakon', dodao je.

Upitan da prokomentira izjave hrvatskih dužnosnika, intelektualaca i Katoličke crkve, koji traže od Haaškog suda da poništi presudu protiv generala Ante Gotovine, Vukčević je kazao kako to smatra miješanjem u rad suda i jednim oblikom pritiska, ali da ne vjeruje da će to uspjeti te da se nada da to neće utjecati na Haaški sud. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Slika nije dostupna Srpski tužitelj za Večernje novosti 'Hrvatski zakon o ništetnosti je civilizacijski nedopustiv!'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene