Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Takav popis apsolutno ne postoji'

Srbija opovrgla istinost popisa osumnjičenih za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić je izjavio kako ne postoji popis 340 hrvatskih državljana koji su navodno osumnjiče za ratne zločine u Vukovaru i Sarvašu 1991. godine, navevši kako slučaj nedavno uhićenog Tihomira Purde spada u skupinu takozvanih 'vojnih predmeta' sa početka devedesetih godina.

'Takav popis apsolutno ne postoji, postoji par pojedinačnih slučajeva koji su eventualno zanimljivi našem tužiteljstvu, ali ćemo to u narednom periodu, skupa s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske riješiti (DORH)', kazao je Vekarić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usklađivanje stvarnih popisa Kosor i Tadić dogovorili da se dogovore ministri Slika nije dostupna Ministar Bošnjaković zabrinut 'Brine me što Purda nije bio na popisu branitelja'

>> 'Uhićenje Purde je izdvojen slučaj, ostali se ne moraju bojati'

>> Što je policija radila četiri godine dok je Purda bio na tjeralici?

>> 'S braniteljima se pozornost nacije skreće s BMW-a i autocesta'

Sa DORH-om će se, kako je objasnio, to rješavati ili ustupanjem određenih predmeta, ovisno o tome gdje se nalaze počinitelji, ili nekih drugih činjenica.

Tužiteljstvo, po njegovim riječima, 'apsolutno želi relaksirati' situaciju po pitanju tih tjeralica i očekuje da će rješavanju nesporazuma pridonijeti aktivnosti zajedničke radne skupine koja će napraviti analizu tih predmeta.

Srbijanska ministrica pravosuđa razgovarala sa Bošnjakovićem

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako je razgovarala sa hrvatskim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te da je dogovoreno intenziviranje suradnje između dvaju ministarstava i na utvrđivanju predmeta u kojima su raspisane tjeralice.

'Složili smo se da svi za koje se sumnja da su počinili zločin moraju biti procesuirani. Važno je da im se sudi, a obe države u dosadašnjoj suradnji pokazale su spremnost da svi koji su počinili ratne zločine za to i odgovaraju', izjavila je Malović.

Intenziviranje suradnje ministarstava po pitanju utvrđivanja predmeta u kojima su raspisane tjeralice će, kako je objasnila, biti provedeno neovisno o tome u kojoj se procesnoj fazi ti predmeti nalaze ili je riječ o predmetima koji su okončani. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene