Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVPEI podsjeća

'Srbija je bila agresor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reagirajući na posljednje istupe srbijanskih dužnosnika koji su optuživali Hrvatsku za protjerivanje hrvatskih Srba te da se nije ispričala za zločine prema Srbima, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija istaknulo je kako je za rat u bivšoj Jugoslaviji i agresiju na Hrvatsku odgovorna Srbija.

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno podsjeća da je za rat na području bivše Jugoslavije, kao i za agresiju na Republiku Hrvatsku odgovorna velikosrpska ideologija i režim Slobodana Miloševića', piše u priopćenju iz MVPEI-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neka Papa zapjeva s kraljicom' Isprika: Premješten zbog šale o Papi i kondomima Slika nije dostupna MVPEI: Dali smo jamstva JAT-u, napisi u tisku su netočni

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić ponovio je u srijedu ranije optužbe da je Hrvatska etnički očistila 250.000 Srba sa svoga teritorija u operaciji Oluja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić u subotu je optužio Hrvatsku da se nije ispričala za zločine nad Srbima ocjenjujući kako očigledno 'u hrvatskoj politici ne postoji svijest o neophodnosti isprike i za velike žrtve koje je imao srpski narod'.

'Republika Hrvatska nije vodila agresivni rat niti su hrvatski vojnici ratovali na području Republike Srbije te shodno tomu ne postoje razlozi ni potrebe za ispriku', piše u priopćenju.

Tadić je također optužio hrvatsku politiku da olako gleda na to što se na 'skoro svakom' sportskom skupu u Hrvatskoj uzvikuje parola 'Ubij Srbina'.

MVPEI nastavlja kako smatra da bi se 'Republika Srbija i njezini dužnosnici morali suočiti s istinom o svojoj nedavnoj prošlosti i ulogom u agresiji na Republiku Hrvatsku kao i odgovornosti za najteže zločine koji su tada počinjeni na području Republike Hrvatske'.

'To je preduvjet svake pomirbe i temelj za razvoj dobrousjedskih odnosa', kaže MVPEI uzvraćajući na optužbe predsjednika Tadića.

'Istodobno, Republika Hrvatska ostaje pri svom opredjeljenju o nužnosti bolje regionalne suradnje i unapređenja međusobnih hrvatsko-srpskih odnosa koji su od iznimne važnosti za mir i stabilnost ovog dijela Europe', navodi se u priopćenju.

MVPEI navodi kako Hrvatska podržava europsku perspektivu svih zemalja jugoistočne Europe kao najboljeg jamstva dugoročnog mira i stabilnosti te da kao zemlja koja je pred ulaskom u NATO i Europsku uniju spremna svoja iskustva podijeliti sa svim zemljama regije pa tako i s Republikom Srbijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene