Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijaju izdati dozvolu

Srbija Hrvatskoj ne želi prodati otpisani borbeni zrakoplov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska vlada odbila je izdati dozvolu za prodaju otpisanog borbenog zrakoplova 'Jastreba' za potrebe Hrvatske vojske, objavljeno je u Beogradu.

Na osnovu Godišnjeg izvještaja o realizaciji vanjskotrgovinske prodaje kontrolirane robe za 2010. godinu, navodi agencija Beta da zrakoplov nije izvezen u Hrvatsku 'zbog nepotpune dokumentacije podnositelja zahtjeva'.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Stigle i reakcije Srpska televizija prekinula prijenos prije nastupa Baby Lasagne: "To su učinili jer Winnie Pooh dolazi" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Izvješće je objavilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja čiji je resor i izdavanje dozvola za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom. Po dokumentu, tijekom 2010. godine Srbija je izvezla naoružanje i vojnu opremu u 56 zemalja, a dozvole nisu izdane samo u tri slučaja, od kojih je jedan prodaja 'Jastreba' Hrvatskoj. Uz to, zabranjen je i izvoz 50 dalekometnih pušaka M-93 s optičkim nišanom i opremom u Jordan i 4000 zaštitnih balističkih prsluka u Švedsku.

>> Josipović: Vjerojatniji remont vojnih zrakoplova, a ne nabava novih

Kako se navodi u izvješću, u pitanju je bio zrakoplov dvosjed 'Jastreb', proizveden u bivšoj Jugoslaviji, po cijeni od 70 tisuća dolara, a krajnji korisnik bila bi Hrvatska vojska.

Po procjeni vojnog analitičara Aleksandara Radića kojeg je konzultirala agencija Beta, riječ je o zrakoplovu koji bi se mogao vratiti u letno stanje, ali je kazao da to više nije letjelica koja se može svrhovito koristiti u obuci vojnih pilota jer je riječ tehnički zastarjelom tipu zrakoplova.

'To je zrakoplov koji se 2012. godine može svrstati u klasu oldtimera i prije bi se mogao koristiti na aeromitinzima, za sportsko letenje ili za iznajmljivanje nego u vojne svrhe', kazao je Radić.

Zrakoplov 'Jastreb' projektiran je u zrakoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu kod Beograda sredinom 60-ih godina za borbene zadatke potpore snagama na zemlji, kao jednosjed verzija školsko-borbenog aviona Galeb G-2. Ukupno ih je proizvedeno 208 aviona za potrebe tadašnjeg Ratnog zrakoplovstva Jugoslavije, ali je jedan broj izvezen u Libiju i u Zambiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene