Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trasirali pravac'

Srbija će podnijeti zahtjev za prijam u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srbije donijela je odluku o podnošenju zahtjeva za kandidaturu za prijam Srbije u Europsku Uniju, pri čemu se od Švedske, kao zemlje koja trenutno predsjeda Unijom, očekuje da donese odluku o točnom datumu njegova formalnog podnošenja, izjavio je srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Zahtjev za podnošenje kandidature za članstvo u EU, kao i prateći memorandum, u ime vlade na tiskovnoj konferenciji potpisali su Cvetković i predsjednik Srbije Boris Tadić. 'Tom odlukom Srbija je trasirala pravac kojim će se kretati u narednom periodu. Očekujemo nakon donošenja ove odluke, koja predstavlja deklaraciju o našem političkom stajalištu, da od predsjedavajućeg Europske Unije, Švedske, dobijemo informaciju o tome kada ta kandidatura može biti i formalno podnijeta', kazao je Cvetković. On je dodao kako je odluka o podnošenju kandidature rezultat dugog i intenzivnog rada vlade, ali i nevladinog sektora i drugih čimbenika koji su poduprli europske integracije Srbije.

Pročitajte i ovo Josip Grubeša, ministar pravde BiH ako hrvatska odbaci zamolnicu Ministar pravde BiH o zamolnici i optužbama za ratne zločine: "Moglo bi se dogoditi da se raspiše tjeralica za njima" Slika nije dostupna o zahtjevu bih Majke Srebrenice: ''Žalosno je da se Tužiteljstvo bavi ratnim zločinima počinjenima u drugoj državi dok ih u zemlji na stotine nije procesuirano''

>> Bildt: Srbija u utorak predaje zahtjev za članstvo u EU

Predsjednik Tadić istaknuo je kako odluka o podnošenju kandidature predstavlja novu etapu koja će zahtijevati duboke i bolne reforme, ali će građanima i njihovim obiteljima na kraju donijeti korist. Srbija je obavijestila europske čelnike o namjeri da podnese zahtjev za kandidaturu, rekao je Tadić te dodao da je ta odluka naišla na veliku potporu europskih partnera. Srbijanski predsjednik je izrazio uvjerenost da Švedska i bez uhićenja dvojice preostalih haaških optuženika, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, može odrediti datum za podnošenje zahtjeva jer Srbija, kako je rekao, čini sve na okončanju suradnje s Haaškim sudom.
Odluka o podnošenju kandidature donijeta je na prijedlog Vijeća za europske integracije čiji je sastanak prethodio današnjoj sjednici vlade. Na poziciji predsjedavajućeg EU-a Švedska će biti do kraja 2009., dok će u prvoj polovici 2010. predsjedanje Unijom preuzeti Španjolska. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene