Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog obućavanja hrvatskih postrojbi?

Skupina Srba tuži američku tvrtku zbog Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije podružnice tvrtke L-3 Communications Holdings Inc. tužili su pripadnici srpske manjine u SAD-u, optuživši vojni consulting te tvrtke, MPRI Inc., da je trenirao i opremao hrvatske snage za etničko čišćenje tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja.

Tužba protiv navedenih tvrtki ponesena je jučer na federalnom sudu u Chicagu. Podnositelji tužbe status zastupnika u slučaju tužbe u ime svih Srba iz nekadašnje takozvane 'Srpske krajine'. 'Je li MPRI direktno sudjelovao u genocidu nije poznato, niti navedeno ovdje. Ono što je poznato jest da je MPRI definitivno omogućio sredstva, koja su dovela do genocida', stoji u tužbi, koju prenosi Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S pravne strane 'Tužba Srba u Chicagu teža je od kvalifikacije postavljene u Haagu' Slika nije dostupna Nadležan sud u Chicagu Prihvaćena tužba Srba protiv američke agencije koja je savjetovala RH u Oluji

L-3 je tvrtka sa sjedištem u New Yorku, koja se identificira kao šesti najveći izvođač američkog ministarstva obrane, koji se bavi prikupljanjem obavještajnih podataka, nadzorom, izviđanjima i obuko trupa. Njihova podružnica MPRI sa sjedištem u Alexandriji, u Virdžiniji, navodi se kao tvrtka s 'globalnim servisom', koji ima više od 6000 djelatnika u 60 zemalja svijeta. Tvrtku vodi umirovljeni američki general Bantz John Craddock. Na optužbe, niti jedna od navedenih tvrtki, zasad se nije oglasila.

Podnositelji tužbe sebe su identificirali kao 'žrtve genocida u Krajini' i tvrde kako srpske žrtve u akciji Oluja trebaju dobiti odštetu od 10,4 milijarde dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene