Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka saveznog suca

Srbi ne mogu tužiti na američkim sudovima: 'U fokusu su tužbe navodni zločini!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još su 2010. godine etnički Srbi podnijeli tužbu na federalnom sudu u Chicagu u ime svih Srba koji su 1995. godine živjeli na području Republike Srpske Krajine.

Etnički Srbi koji tvrde da je vojni konzultant sa sjedištem u SAD-u obučio i opremio hrvatske snage da počine genocid tijekom raspada Jugoslavije ne mogu tužiti na američkim sudovima odlučio je savezni sudac, prenosi Courthouse News Service.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Nakon 15 godina preostala je samo objava presude Hrvatska potrošila više od 28 milijuna kuna na tužbu protiv Srbije

Još su 2010. godine etnički Srbi podnijeli tužbu na federalnom sudu u Chicagu u ime svih Srba koji su 1995. godine živjeli na području Republike Srpske Krajine.

'Žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu ne smiju više čekati'

MPRI, vojna konzultantska tvrtka pod vodstvom bivših američkih vojnih časnika, navodno je smislila plan bitke i obučila te opremila hrvatske vojne snage za opearaciju Oluja, posljednju veću bitku u Domovinskom ratu.

Uhićena dvojica bivših policajaca pod sumnjom za genocid u Srebrenici

Hrvatski čelnici jasno su rekli MPRI-ju, danas u vlasništvu L-D komunikacija, da je njihov cilj 'protjerati Srbe iz zemlje', navodi se u tužbi. Planiranje operacije prema optužbi se dogodilo u sjedištu MPRI-ja u Virgniji, kao i u Hrvatskoj.

'Operacija Oluja rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Europi od Drugog svjetskog rata. Tisuće nevinih civila su napadnuti, ozlijeđeni i ubijeni', naveli su tužitelji i dodali da se procjenjuje da je 300 do 350 tisuća etničkih Srba natjerano u bijeg s područja Krajine koje je danas dio Hrvatske.

Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida

U tužbi se navodi i kako se ne zna je li osoblje tvrtke sudjelovalo u genocidu, ali da se zna da je MPRI osigurao sredstva koja su omogućila genocid. Tužitelji su tražili 10,4 milijarde dolara odštete uvećano za pripadajuće kamate od 1995. godine.

No, američki okružni sudac John Lee izjavio je da usprkos 'tragičnim i zastrašujućim navodima', on nije nadležan za rješavanje tužbenih zahtjeva tužitelja.

Prošle godine u slučaju Kiobel protiv Royal Dutch Petroleuma američki Vrhovni sud presudio je da žrtve mučenja ne mogu tužiti Shell Petroleum jer se nijedna od aktivnosti na kojima se temelji tužba nije dogodila u SAD-u.

Sudac je objasnio da su fokus tvrdnji tužitelja u slučaju koji se tiče Hrvatske navodni zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj te da ograničene domaće akivnosti MPRI-ja nisu dovoljne za prevladavanje Kiobel pretpostavke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene