Obavijesti Video Pretražite Navigacija
680. obljetnica spomena župe Nuštar

Srakić: Vlast uzimaju neki bez povijesti i korijena koji bi krojili budućnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 680. obljetnice prvog spomena župe Nuštar i 40. obljetnice svećenstva nuštarskog župnika Slavka Vranjkovića danas je u crkvi Duha Svetoga u Nuštru misno slavlje predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

Čestitajući župljanima Nuštra i njihovu svećeniku obljetnice nadbiskup Srakić podsjetio je kako su jubileji prigoda prisjetiti se prošlosti ali i promišljati o budućnosti. "Narod koji negira svoju prošlost zatvara vrata budućnosti“, istaknuo je Srakić te dodao da su neki smatrali kako povijest započinje 1945. godine, a neki drugi misle da povijest započinje s Daytonom.

Upozorio je i da vlast uzimaju neki bez povijesti i korijena koji bi „krojili budućnost po svojim mjerilima“. Mons. Srakić je naglasio kako u Rimu započinje biskupska sinoda na kojoj će biskupi promišljati o novoj evangelizaciji koja je potrebna te rekao da crkvena zajednica prije svega treba izgrađivati sebe. „Nije dovoljna deklarativna vjera već vjera koja se očituje u učvršćivanju etičkih i moralnih normi u društvu“, kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevid u tijeku Policija u kanalu pokraj ceste pronašla automobil, poginuo 26-godišnjak iz Kutine Slika nije dostupna za učenike od 1. do 4. razreda "Hvala, Marcelo": Brozović donirao udžbenike školarcima malog slavonskog mjesta

>> Jezerinac: Moramo biti realni, razumjeti vrijeme i njegove zahtjeve

Naglasio je i važnost ženidbe i obitelji koja je „temelj svakog prosperiteta i zalog napretka države“. Nadbiskup Srakić upozorio je da se, prema statističkim podatcima, u Slavoniji svaki peti brak raspada te je pozvao na put nove evangelizacije.

U povodu 680. obljetnice prvog spomena župe Nuštar kao i Dana neovisnosti i Dana obrane općine Nuštar u Domovinskom ratu u Nuštu je u organizaciji Oldtimer kluba „Stari sjaj“ Vinkovci održan susret vlasnika oldtimer vozila.

Uz izložbu dvadesetak vozila starih tri i više desetljeća sudionici skupa položili su vijence u Nuštru i na Ovčari kod Vukovara u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene