Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja se na mazut

Branama spriječili onečišćenje Zrmanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici ovlaštene splitske tvrtke 'Cian' i dalje saniraju onečišćenje na rijeci Zrmanji, blizu zaseoka Maričići, 2 kilometra nizvodno od Obrovca.

Vodopravna inspekcija iz Zadra dobila je u subotu 5. prosinca dojavu mještana i lokalnih ekoloških aktivista da se na toj lokaciji pojavila velika crna masna mrlja. Odmah po dojavi čišćenje rijeke, s čijega se izvora pitkom vodom opskrbljuju žitelji Zadarske županije, naredili su vodopravni inspektor i Hrvatske vode. Izvor pitke vode na rijeci Zrmanji uzvodno je od onečištenja i nije ugrožen.

Pročitajte i ovo Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara Slika nije dostupna Ne radi se o lužini FOTO: Zagađenje na Zrmanji je najvjerojatnije obični mulj

>> Zrmanju vjerojatno zagadila nafta ili mazut

Djelatnici splitskog Ciana postavili su brane na mjestu gdje podzemnim vruljama izbija onečišćenje u Zrmanju, te tako spriječili daljnje širenje. Nizvodno od tog mjesta, onečišćena je i obala u dužini od oko 1 kilometar, a na tom predjelu posuti su apsorbenti koji upijaju onečišćenje. Daljnja sanacija i kontrola područja obavljat će se u suradnji s Hrvatskim vodama i nadležnim institucijama za zaštitu prirode, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Uzorci vode su uzeti za analizu, kako bi se utvrdilo podrijetlo onečišćenja .Inače, ekološki aktivisti iz Obrovca upozoravaju da su se zagađenja mazutom i sličnim tekućinama i ranije događala na istom mjestu, uglavnom nakon velikih kiša. Sumnjaju da je riječ o mazutu koji se desetljećima taložio ispod platoa na kojemu je nekada bila tvornica 'Glinica' u Obrovcu.(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene