Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni vrh zadovoljan

Ovako je izgledala jedna od najvećih vojnih vježbi na slunjskom poligonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Helikopteri, MIG-ovi, raketne topovnjače, oklopna vozila - okupirali su vojni poligon na Slunju i akvatorij na Dugom Otoku. Uvježbavali su gađanje s kopna, mora, ali i iz zraka.

U jednoj od najvećih vojnih vježbi pokazali su naši vojnici kako bi Hrvatska odgovorila u slučaju napada.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba operativno spremni Novi sustav prošao test: Na Uskrs helikopterom prevezeni prvi pacijenti u bolnicu Slika nije dostupna MOLE GRAĐANE ZA RAZUMIJEVANJE Ured predsjednika izdao važnu obavijest: Na Pantovčaku bi u subotu moglo biti poprilično bučno, doznajte i zašto

Slunjski poligon u utorak je bio u dimu baruta. Bojno gađanje nije se uvježbavalo samo s kopna i iz zraka. Sve je bilo pod budnim okom vojnog vrha.

Gađalo se i iz akvatorija na Dugom otoku - protubrodska raketa ispaljena s topovnjača, uspješno je pogodila metu. Prvi put nakon 21 godinu.

"Niti jedna zemlja u regiji ne provodi ovako zahtjevne vježbe kao Hrvatska vojska", kaže general zbora Drago Lovrić. Samo danas potrošili su više od 20 tisuća komada različitog streljiva.

TRČAO 8 SATI On je najspremniji hrvatski vojnik

Uvježbani scenarij - zamišljen je kao odgovor u slučaju zauzimanja hrvatskog teritorija, ali i računalnog napada i ugroze povjerljivih podataka.

"Prilagodili smo ga upravo sposobnostima i mogućnostima koje ove snage mogu pokazati. Fiktivan je i nema veze sa stvarnošću", ističe brigadir Ivica Matanović, direktor vježbe.

Na slunjski poligon izvedene su sve vrste oklopnih vozila kojima vojska raspolaže, a jednu od najvećih operacija izvelo je više od 1000 pripadnika OSRH. Svi odreda u blatu i bez poštede s lakoćom su svladali zadatke.

Vojni vrh zadovoljan bio je viđenim. Spremni su, uvjeravaju, za sve. Pa i odlazak na sjever Iraka, gdje bi hrvatski instruktori obučavali kurdske borce u borbi protiv islamista. No, odluku koju je ministar obrane već najavio - morat će odobriti novi saziv Sabora.

Na domaćem su se terenu već iskazali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene