Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sportski savezi ogorčeni na izjave iz SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na jučerašnje izjave nekih saborskih zastupnika SDP-a izrečene na konferenciji za novinare oštro su danas reagirali Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski rukometni savez, Hrvatski vaterpolski savez i Hrvatski školski športski savez.

Izjave saborskih zastupnika SDP-a Marije Lugarić, Daniela Mondekara i Gvozdena Flege, izrečene na konferenciji za novinare, da su "rebalansom proračuna neopravdano povećana izdvajanja za šport u Državnom proračunu", ogorčile su pojedine čelnike sportskih saveza, a neki su reagirali i službenim priopćenjima. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fak: Ne zanima me novac, idem za trenerom! Slika nije dostupna VIDEO: 'Nitko ne mijenja državljanstvo zbog staze'

Hrvatski rukometni savez ističe „da najtrofejniji šport u Republici Hrvatskoj ne bi bio u mogućnosti postići takve rezultate bez adekvatnih ulaganja Države u razvoj mladih, poticanje vrhunskog športa te ulaganja u športske objekte. 

U trenutku kada naši športaši postižu vrhunska športska postignuća, od naših rukometaša koji su se više puta okitili olimpijskim i svjetskim odličjima te su najveći ambasadori športa i Republike Hrvatske, neprihvatljivo je da se takve izjave plasiraju u javnost.“ 

Iz Hrvatskog vaterpolskog saveza su poručili „kako je posve je točno: ovisimo o izdvajanjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i aplaudiramo svakom povećanju sredstava namijenjenih športu. Sretni smo što je šport s ukupno 205 milijuna proračunskih sredstava stigao na razinu 25 postotaka izdvajanja za znanost, iako bismo možda trebali tražiti europski prosjek koji iznosi trećinu tih izdvajanja.“ 

HOO je danas također reagirao priopćenjem u kojem se ističe da je „ne tako davno, 90-tih godina, odnos proračunskog financiranja kulture i športa bio izjednačen, u omjeru 1:1. Danas je taj omjer daleko na strani kulture, mislimo da nećemo pogriješiti ako kažemo da je omjer oko 16:1,“ ,“ kaže se između ostalog u priopćenju kojeg su potpisali predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Ćop. 

Hrvatski školski športski savez podsjeća da je on osnovan u prosincu 2006. godine u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na inicijativu ministra Dragana Primorca te da se danas zahvaljujući aktivnosti Saveza više od 130.000 djece iz cijele Hrvatske redovito bavi športom u osnovnim i srednjim školama. 

„Kako je Hrvatski školski športski savez u potpunosti financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, daljnji razvoj školskog športa, odnosno pružanje prilika svoj djeci da se bave športom u školi, direktno ovisi o ulaganjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u školski šport“, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik HŠŠS Franjo Arapović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene