Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Karamarkove zabrane

Spomenik poginulim Srbima nije otvoren, u Golubiću mirno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema nikakvog okupljanja stanovnika, potvrdila je glasnogovrnica Marica Kosor, koja se nalazi na terenu.

Golubiću danas neće biti najavljenog otvaranja spomenika koji je 'Udruženje porodica poginulih i nestalih iz Krajine' sa sjedištem u Beogradu, bez odgovarajućih dozvola, podiglo u porti golubićke crkve sv. Stefana za srpske žrtve u Domovinskom ratu.

Održavanje svečanosti otvorenja spomenika koje je bilo najavljeno za danas zabranio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko strahujući kako bi takvo događanje vjerojatno dovelo do značajnog uznemiravanja građana i remećenja javnog reda i mira na širem kninskom području, potvrdila je zaMarica Kosor, glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave. Za sad je situacija u Golubiću mirna, te nema nikakvog okupljanja stanovnika, potvrdila je glasnogovrnica Kosor, koja se nalazi na terenu.

Ipak, kazala je, šibensko-kninska Policijska uprava poduzela je sve mjere kako bi današnji dan protekao mirno, a pored spomenika dežuraju policijski službenici.

Branitelji danas neće prosvjedovati, rekao je Ante Anić Kremić, predsjednik koordinacije kninskih braniteljskih udruga, koje su prve reagirale na gradnju spomenika u Golubiću izražavajući javnu sumnju da su na spomeniku među 34 imena Srba poginulih u ratu i imena onih koji su se borili na strani agresora.

Pročitajte i ovo Knin nosio i znakovlje Glazbenik uhićen u Kninu: Zbog četničkih pjesama policija privela 63-godišnjaka Dizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 28. obljetnica Obilježavanje Oluje u Kninu, Plenković održao govor: "Nećemo dopustiti Srbiji da bude regionalni tužitelj i sudac"

'Država ne može dozvoliti dizanje spomenika agresoru'

'Koordinacija poštuje pravni poredak RH, kazao je Anić Kremić, i nikome nema namjeru uskraćivati njegova ustavna prava. Koodrdinacija nije protiv prisjećanja na poginule s pijetetom, Srbe nitko nije dirao jučer u Varivodama, niti u Gošiću dok su se prisjećali ubijnenih civila, no Varivode i Golubić nisu ista stvar', kaže Anić Kremić.

Svaka je žrtva teška, ističe predsjednik kninske braniteljske koordinacije, i svake se treba sjećati, ali država ne može dozvoliti podizanje spomenika agresoru, onima koji su joj uništavali suverenitet.

Koordinacija kninskih braniteljskih udruga nema ništa protiv odavanja počasti žrtvama rata, no spornima drži imena Srba poginulih 1991. i 1992. koja se nalaze na spomeniku. Branitelji su, reagirajući na gradnju spomenika u Golubiću, pitali gdje su ti ljudi poginuli, na teritoriju Republike Hrvatske ili na teritoriju tadašnje samoproglašene paradržave 'SAO Krajine' kao njezini vojnici, koji su rušili Hrvatsku.

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva utvrdila da je spomenik u Gorlubiću izgrađen bez pripadajućih dozvola i suglasnosti, te na zemljištu koje je uglavnom državno. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene