Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više iseljavanja

Dalmacija na korak do Slavonije: ''Ne znam kako je moguće odgajati djecu uz ovaj ritam koji nam se nameće''

Sve manje beba, a mladi iseljavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Sve manje beba, a mladi iseljavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sve manje beba, a mladi iseljavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve manje beba, a mladi iseljavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sve manje beba, a mladi iseljavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Iako je Slavonija regija koja prednjači po iseljavanju mladih, ista situacija mogla bi se dogoditi i Dalmaciji. Stoga će županija od 2018. godine demografski najugroženije krajeve pomagati s čak 77 tisuća kuna za novorođene bebe u velikim obiteljima.

Masovno iseljavanje mladih iz cijele Hrvatske, potaknulo je Splitsko-dalmatinsku županiju na određene mjere. Naime, županija će od 2018. godine demografski najugroženije krajeve pomagati s čak 77 tisuća kuna za novorođene bebe u velikim obiteljima.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Screenshot U 3:50 sati Usred noći potres pogodio Dalmaciju: "Bome je treslo"

No mladi se, zbog situacije u zemlji, teško mogu odlučiti na takav korak.

"Zbog teškog nalaska posla ili ako ljudi rade cijeli dan, stvarno ne znam kako je moguće odgajati djecu uz ovaj ritam koji nam se nameće", govori Ivan iz Splita.

Demografski najugroženiji krajevi koji će dobiti poticaj su Zagvozd, Vrlika i Vis.

"Ako se dogodi da se dobije 8. 9. ili više djece onda ta brojka ide i do 77 tisuća u tri godine", govori Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

U svakom slučaju, država treba nešto poduzeti jer Županija ima više umrlih nego rođenih. U zadnjih 6 godina stanovništvo se smanjilo za dvije i pol tisuće ljudi, a iseljavanjem se dodatno smanjuje. Hrvatsku je zadnjih 15 godina napustilo više od 210 tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene