Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar nije ni došao

Splitski studenti protiv dolaska Fuchsa: 'Mi studiramo, oni profitiraju'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 200 studenata uzaludno je čekalo ministra u Splitu.

Uoči današnje sjednice Senata splitskog sveučilišta ispred sveučilišne knjižnice, gdje se održava sjednica, oko 200 studenata, pretežito Filozofskog fakulteta, te više profesora i asistenata prosvjedovalo je protiv paketa zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, o kojima će se, po najavi, danas očitovati senat.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni" Ministar će se ispričati - 2 Je li bio pijan? Fuchs će se ispričati profesoru koji se potukao s učenikom, ali pod jednim uvjetom: "Alkoholizam je nešto najstrašnije"

>> Sveučilište i ministar u svađi, ceh će platiti studenti

Na sjednicu senata bio je pozvan i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ali je uoči sjednice rektor sveučilišta Ivan Pavić izvijestio novinare kako je dobio pismo u kojem, kazao je rektor, ministar kao razlog nedolaska navodi primjedbu 'pojedinih sastavnica' splitskog sveučilišta da on želi disciplinirati to sveučilište te da svojim dolaskom na sjednicu želi 'izvršiti pritisak na autonomiju sveučilišta'. Rektor Pavić je novinarima izjavio kako je osobno iznenađen nedolaskom ministra Fuchsa.

Za studentskog prosvjeda govornici su, protiveći se nazočnosti ministra Fuchsa današnjoj sjednici senata, isticali da mu ondje nije mjesto te da bi time ugrozio autonomiju sveučilišta. Prosvjednici su udarali na bubnjeve i zviždali, a na transparente su ispisali natpise: 'Mi studiramo, oni profitiraju', 'Branimo autonomiju sveučilišta' i sl.

Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš novinarima je rekao kako podupire prosvjednike te da bi ministar Fuchs trebao podnijeti ostavku. 'Ministar Fuchs svojim postupcima unosi nered u sustav jer se 90 posto akademske zajednice ne slaže s prijedlozima paketa zakona njegova ministarstva', rekao je. Također je kazao da bi današnjoj sjednici senata trebali nazočiti i novinari, ali ih je rektor Pavić zamolio da ne nazoče sjednici kako bi, objasnio je, članovi senata, u opuštenu ozračju mogli iznositi svoja stajališta bez pritiska medija. (Hina)



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene