Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novca ima, ali nema pameti!'

Splitski škverani zaprijetili da će zauzeti brodogradilište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sva tri sindikata Brodosplita, Nezavisni, Radnički i Sindikat metalaca Hrvatske najavila su danas da će radnici za deset dana preuzeti škver ako se do tada ne počne graditi brod za Jadroplov.

'Škver neće ostati bez brodova! Nijedan brod iz brodogradilišta neće izići ako do 15. lipnja ne počnemo graditi brod za Jadroplov. Ako Jadroplov danas prihvati ugovor, mogli bismo ga sutra početi graditi. Jedan ili dva broda za Jadroplov neće spasiti Brodosplit, ali razgovaramo trenutačno na devet pozicija i očekujem da ćemo poslove dobiti. Pozivam MORH da s Brodogradilištem specijalnih objekata potpiše gradnju jednog malog ratnog broda, za što nije potreban natječaj', kazao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje Slika nije dostupna Zbog 'dobre volje uprave' Kraj 'bune' u Brodosplitu? Većina škverana vratila se na posao

'Najavljujemo za 16.lipnja okupljanje svih radnika škvera. Očekujemo dolazak ministra gospodarstva i predsjednika uprave. Neka objasne stanje u poduzeću i put kojim ono ide. Očekujemo da do 30. lipnja imamo ugovorenih 9 brodova, kao što su iz Vlade i obećali', rekao je Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Škveranima je prekipjelo. Nikome više ne vjeruju dok ne počne obrada limova koji čekaju. Jedan brod im je na dokovanju u Trstu i njihov je, naglašavaju, ako ne dobiju nove ugovore.

'Voda nam je došla do grla. Ovaj put će biti ili oni ili mi! Ako nam ne daju raditi, morat će doći i izbacit nas iz škvera. Onda ćemo vidjeti tko će pobijediti', žestok je Zvonko Šegvić.

Vedran Dragičević, čelnik SMH, upozorava da, ako netko misli da će škver doći u ruke nekome bez brodova, onda grdno griješi. Za program restrukturiranja odobreno je 660 milijuna kuna i ako bude samo jedan krivi ugovor, nema šanse za spas. Tvrdi kako ima novca, ali nema pameti! Onaj tko dođe u Brodosplit, mora imati 255 milijuna eura i ugovore. 'Bez novca neka ne dolazi', energičan je Dragičević.

Brod za Jadroplov ugovoren je po cijeni od 35 milijuna USD. Ne zna se, hoće li kad bude gotov, na njemu biti gubitaka. Sada jamstvo sigurnosti za taj posao izdaje Ministarstvo gospodarstva, a ne Vlada. Hoće li to danas prihvatiti Nadzorni odbor Jadroplova, valja sačekati. 'Još 25. veljače Europa je skinula zabranu ugovaranja brodova. Ovo što sada naši rade je predstečajni postupak. To neće proći', poručuje Joško Franić, glavni povjerenik SMH u Brodosplitu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene