444743
444743
444743
444743
444743

PROBLEMI ZA NOVOG MINISTRA 'To ide u biti kao Las Vegas, nikad se ne gasi'

Novog ministra zdravlja dočekat će puno problema. Među njima i oni iz splitskog KBC-a.

 
 
 
 
KBC Split traži riješenje svojih problema (Video: Dnevnik Nove TV)
KBC Split traži riješenje svojih problema (Video: Dnevnik Nove TV)

Već godinu dana čekaju obnovu Odjela koji je izgorio u požaru, a i jedini su KBC koji nema objedinjeni hitni bolnički prijem. Dio intenzivne jedinice Zavoda za neurokirurgiju splitskog KBC-a je prošle godine izgorio u požaru.

Iako su molili Ministarstvo zdravlja za pomoć, novac još nisu dobili, pa ne mogu sanirati Odjel. "Sada smo smješteni u tri sobe koje imaju samo mogućnost smještaja kreveta. Nema mogućnosti ni respiratora, ni kisika, ni one medicinske potpomognute opreme", kaže Vesna Brzić, glavna medicinska sestra za neurokirurgiju.

No, to nije jedini problem. "Jako nam puno otežava jer je nemoguće raditi u tim prostorima koji nisu ni klimatizirani, koji prostorno nisu adekvatni za takvu vrstu bolesnika", ističe Brzić.

Problem s klimom nemaju pacijenti na Odjelu za traumatologiju. No, osoblje kaže kako imaju problem s prostorom.

"Prvenstveno nedostatak operacijskih dvorana. Moram reći da ta jedna operacijska dvorana radi 24 sata. Kroz jutro 8 sati, a kasnije za hitnu službu. To ide u biti kao Las Vegas, nikad se ne gasi!", kaže Ante Bandalović, specijalist opće kirurgije.

Naša kamera zavirila je i u jedan od najstarijih Odjela u bolnici. Klinika za onkologiju preuređena je prije 8 godina i zadovoljava sve standarde. "Prostor je sasvim sigurno komforniji, uređeniji, noviji. I higijenski i klimatski je svakako ugodniji. Aparatura se obnavlja", kaže Maja Božić Šakić iz Odjela za onkologiju.

Zbog velikog broja pacijenata, dobro bi došao i veći broj osoblja. I u ravnateljstvu bolnice kažu kako imaju premalo osoblja koje se svakodnevno trudi kvalitetno odraditi svoj posao.

Problem je i što nemaju objedinjeni hitni bolnički prijem. "Sve je spremno da bi se apliciralo, da bi se ti novci dobili. Međutim, imamo sada gluhi telefon. Imamo nekakve signale koji nisu dobri i cijela priča stoji", kaže Trpimir Glavina iz Upravnog vijeća KBC-a Split.

Ipak, vjeruju kako će se stanje ubrzo riješiti. Jer, riječ je o drugoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj u kojoj se na godinu obavi milijun i 200 tisuća pregleda.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se