Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Splitski imam Hadžić

'Islamska zajednica u Hrvatskoj je brana od pojave ekstremizama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić u ponedeljak je poručio kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan položaj te predstavlja branu od pojave ekstremizama, za koje je rekao da u osnovi nemaju veze s islamom.

"Islamska zajednica u Hrvatskoj je brana od, ne daj Bože, pojave kakvih ekstremizama i nečeg što ne priliči islamu i muslimanima i što bi smetalo cijelom društvu", rekao je ef. Hadžić na prijemu koji je upriličio u povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Dodao je da je ovogodišnji Kurban bajram više od milijardu i pol muslimana u svijetu dočekalo u različitim prilikama i stanjima, ali da svi dijele zabrinutost zbog "stravičnih i mučnih prizora koji se učestalo događaju širom svijeta". "Zabrinuti su zbog rasta islamofobije, jer neki ekstremisti, navodno u ime svih muslimana, provode teror i nasilje nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta", istaknuo je ef. Hadžić.

Naglasio je kako ogromna većina muslimana, pa tako i oni u Hrvatskoj, dižu svoj glas protiv i osuđuju takve postupke najvećom osudom te ponavljaju da to nije islam i da se ne smije zloporabiti vjera radeći takve zločine. S druge strane, dodao je, opravdano se treba zapitati da li određene strukture vlasti u svijetu, oni najmoćniji, svojim neprimjerenim postupcima i dvostrukim mjerilima, kroz želju za što većim profitom i dominacijom, daju povoda za ovakva i slična događanja te im idu na ruku.

Ustvrdio je da europske muslimane sve više zabrinjava islamofobna i antiislamska retorika koju plasiraju neki europski političari radi, rekao je, političkih interesa te potpomognuti njima sklonim medijima. "Hvala Uzvišenom Bogu, muslimani u Hrvatskoj žive u sasvim drugačijim prilikama i imaju svoj jasan, mirotvoran i pozitivan položaj u društvu, koji se trudimo na svaki način sačuvati i unapređivati. Islamska zajednica u Hrvatskoj svrstava se u red najbolje organiziranih islamskih zajednica u Europi, a Republika Hrvatska u red zemalja s visokim standardima uređenih odnosa sa vjerskim i manjinskim zajednicama", poručio je ef. Hadžić.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja napomenuo je kako je više od 25.000 Bošnjaka-muslimana sudjelovalo u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije, a više od 1.160 ih je položilo svoje živote na oltar Domovine. "To je iznimno velika žrtva koju mi u Republici Hrvatskoj visoko cijenimo", naveo je župan Ževrnja. Da u Splitu i Hrvatskoj vlada odličan suživot između Hrvata i manjinskih vjerskih zajednica poput islamske istaknuo je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. "Naša je dužnost kao većinskog naroda da vas pazimo, jer vi nas obogaćujete", rekao je Baldasar, čestitajući Kurban bajram svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene