450047
450047
450047
450047
450047

'Islamska zajednica u Hrvatskoj je brana od pojave ekstremizama'

Glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić u ponedeljak je poručio kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan položaj te predstavlja branu od pojave ekstremizama, za koje je rekao da u osnovi nemaju veze s islamom.

 
 
 
 
Splitski imam Vahid efendija Hadžić (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)
Splitski imam Vahid efendija Hadžić (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)

"Islamska zajednica u Hrvatskoj je brana od, ne daj Bože, pojave kakvih ekstremizama i nečeg što ne priliči islamu i muslimanima i što bi smetalo cijelom društvu", rekao je ef. Hadžić na prijemu koji je upriličio u povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama.

Dodao je da je ovogodišnji Kurban bajram više od milijardu i pol muslimana u svijetu dočekalo u različitim prilikama i stanjima, ali da svi dijele zabrinutost zbog "stravičnih i mučnih prizora koji se učestalo događaju širom svijeta". "Zabrinuti su zbog rasta islamofobije, jer neki ekstremisti, navodno u ime svih muslimana, provode teror i nasilje nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta", istaknuo je ef. Hadžić.

Naglasio je kako ogromna većina muslimana, pa tako i oni u Hrvatskoj, dižu svoj glas protiv i osuđuju takve postupke najvećom osudom te ponavljaju da to nije islam i da se ne smije zloporabiti vjera radeći takve zločine. S druge strane, dodao je, opravdano se treba zapitati da li određene strukture vlasti u svijetu, oni najmoćniji, svojim neprimjerenim postupcima i dvostrukim mjerilima, kroz želju za što većim profitom i dominacijom, daju povoda za ovakva i slična događanja te im idu na ruku.

Ustvrdio je da europske muslimane sve više zabrinjava islamofobna i antiislamska retorika koju plasiraju neki europski političari radi, rekao je, političkih interesa te potpomognuti njima sklonim medijima. "Hvala Uzvišenom Bogu, muslimani u Hrvatskoj žive u sasvim drugačijim prilikama i imaju svoj jasan, mirotvoran i pozitivan položaj u društvu, koji se trudimo na svaki način sačuvati i unapređivati. Islamska zajednica u Hrvatskoj svrstava se u red najbolje organiziranih islamskih zajednica u Europi, a Republika Hrvatska u red zemalja s visokim standardima uređenih odnosa sa vjerskim i manjinskim zajednicama", poručio je ef. Hadžić.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja napomenuo je kako je više od 25.000 Bošnjaka-muslimana sudjelovalo u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije, a više od 1.160 ih je položilo svoje živote na oltar Domovine. "To je iznimno velika žrtva koju mi u Republici Hrvatskoj visoko cijenimo", naveo je župan Ževrnja. Da u Splitu i Hrvatskoj vlada odličan suživot između Hrvata i manjinskih vjerskih zajednica poput islamske istaknuo je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. "Naša je dužnost kao većinskog naroda da vas pazimo, jer vi nas obogaćujete", rekao je Baldasar, čestitajući Kurban bajram svim muslimanskim vjernicima u Hrvatskoj. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se