Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I struka je protiv

Splitski arhitekti protiv izmjena GUP-a: 'Izmjene su upitne kvalitete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmjene GUP-a grada Splita danas su na javnoj raspravi, a građani mogu iznijeti primjedbe do 12-tog listopada. Prijedlogom je potvrđen niz novih zgrada jakih splitskih investitora.

Stranka Pametno ističe da gradonačelnik Baldasar pri kraju mandata prostore za škole i zelene površine dijeli mešetarima nekretnina. Baldasar pak uzvraća da samo želi razvoj grada bez kočenja investicija.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Slika nije dostupna Problemi oko GUP-a Splitska akademska zajednica na nogama: ''Ovo bi značilo 'smrt'''

Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić o svemu je ispred Časničkog doma u Lori, u kojem se vodi java rasprava o novim prijedlozima o GUP-u, na kojoj se okupio velik broj Splićana. Tamo je razgovarala i s Draganom Žuvelom, predsjednik Društva arhitekata grada Splita.

Možete li nabrojati nekoliko ključnih točaka koje će izmjeniti vizuru Splita?

Ima mnogo izmjena, ali ono što bi se dalo spomenuti i na što su građani dosta reagirali, to su točke na Trsteniku, Plokitama i takozvanoj tuskoj kuli. Tu se događa izgradnja u zonama koje su isključivo rekreacijske i zelene zone te mislim da tu ima najviše reakcija među građanima i otpora po tom pitanju.

Čini se da je odobren i onaj neoboder od 100 metara, najviši u Hrvatskoj, a spominje se i potencijalna izgradnja vila na Marjanu. kako ćete vi reagirati ako dođe do takvih odluka?

Mi već reagiramo i samo ovim izmjenama GUP-a, jer smo to analizirali i vidjeli da to ne ide u nikakvom smijeru strategije, nego takvih točkastih izmjena, koje su upitne kvalitete za grad. Što se tiče daljnjih koraka, moramo vidjeti hoće li ovaj GUP proći. Po nama ne bi trebao. Sad, ako prođe onda ćemo dalje vidjeti gdje se može reagirati.

Koji su bili vaši prijedlozi?

Mi ćemo dati tek primjedbe na ovo. Mi nismo uključeni u proces izrade plana, ali kao stručno društvo, naša je uloga da to sve zapravo analiziramo i damo svoj osvrt. Najrelevantniji osvrt je društvo arhitekata. po nama, ove izmjene GUP-a nisu dobre.

Građani Splita na sve prijedloge mogu reagirati do 12. listopada, a nakon tog kreće redovna procedura da bi u konačnici o svemu odlučili i gradski vijećnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene