452705
452705
452705
452705
452705

Splitski arhitekti protiv izmjena GUP-a: 'Izmjene su upitne kvalitete'

Izmjene GUP-a grada Splita danas su na javnoj raspravi, a građani mogu iznijeti primjedbe do 12-tog listopada. Prijedlogom je potvrđen niz novih zgrada jakih splitskih investitora.

 
 
 
 
Dragan Žuvela gost u Vijestima Nove TV (Video: Vijesti u 17 h)
Dragan Žuvela gost u Vijestima Nove TV (Video: Vijesti u 17 h)

Stranka Pametno ističe da gradonačelnik Baldasar pri kraju mandata prostore za škole i zelene površine dijeli mešetarima nekretnina. Baldasar pak uzvraća da samo želi razvoj grada bez kočenja investicija.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić o svemu je ispred Časničkog doma u Lori, u kojem se vodi java rasprava o novim prijedlozima o GUP-u, na kojoj se okupio velik broj Splićana. Tamo je razgovarala i s Draganom Žuvelom, predsjednik Društva arhitekata grada Splita.

Možete li nabrojati nekoliko ključnih točaka koje će izmjeniti vizuru Splita?

Ima mnogo izmjena, ali ono što bi se dalo spomenuti i na što su građani dosta reagirali, to su točke na Trsteniku, Plokitama i takozvanoj tuskoj kuli. Tu se događa izgradnja u zonama koje su isključivo rekreacijske i zelene zone te mislim da tu ima najviše reakcija među građanima i otpora po tom pitanju.

Čini se da je odobren i onaj neoboder od 100 metara, najviši u Hrvatskoj, a spominje se i potencijalna izgradnja vila na Marjanu. kako ćete vi reagirati ako dođe do takvih odluka?

Mi već reagiramo i samo ovim izmjenama GUP-a, jer smo to analizirali i vidjeli da to ne ide u nikakvom smijeru strategije, nego takvih točkastih izmjena, koje su upitne kvalitete za grad. Što se tiče daljnjih koraka, moramo vidjeti hoće li ovaj GUP proći. Po nama ne bi trebao. Sad, ako prođe onda ćemo dalje vidjeti gdje se može reagirati.

Koji su bili vaši prijedlozi?

Mi ćemo dati tek primjedbe na ovo. Mi nismo uključeni u proces izrade plana, ali kao stručno društvo, naša je uloga da to sve zapravo analiziramo i damo svoj osvrt. Najrelevantniji osvrt je društvo arhitekata. po nama, ove izmjene GUP-a nisu dobre.

Građani Splita na sve prijedloge mogu reagirati do 12. listopada, a nakon tog kreće redovna procedura da bi u konačnici o svemu odlučili i gradski vijećnici.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se