Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kašnjenja izgradnje

Jovanović se ispričao roditeljima splitskih učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ispričao se danas roditeljima učenika koji će zbog kašnjenja radova na osnovnoj školi Pujanke početak školske godina dočekati kao 'podstanari'.

Izgradnja Zdravstvene škole u Splitu je gotova te će učenici 2. rujna početi novu školsku godinu u njoj, dok završetak izgradnje OŠ Pujanke kasni pa se ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas u Splitu ispričao roditeljima tog splitskog naselja što njihova djeca novu školsku godinu neće početi u toj zgradi.

Pročitajte i ovo Školski hodnik Prvo školsko zvono Još je malo ostalo do početka škole: Hoće li sve biti spremno za cjelodnevnu nastavu? Slika nije dostupna Skandal u Banjoj Luci Roditelji: Nastavnik na sat dolazi pijan, i traži od učenika da mu kupuju mu pivo

Ministar Jovanović je u Splitu danas nazočio sastanku koordinacije za izgradnju Zdravstvene škole u Splitu na kojem je, kako je rekao novinarima, utvrđeno da su pripremljeni svi papiri, atesti i drugi dokumenti potrebni za tehnički pregled novoigrađene škole koji će se obaviti u petak 30. rujna.

>> Split: Roditelji učenika škole Pujanke bojkotirali nastavu

'Nadam se da će tehnički pregled, sukladno struci i propisima, biti pozitivan tako da učenici Zdravstvene škole nakon 60 godina podstanarstva, mogu u ponedjeljak 2. rujna doći u svoju školu', istaknuo je Jovanović.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je kako je izgradnja Zdravstvene škole u Splitu, koja je 60 godina bila podstanar u drugim školama, jedan od najznačajnijih projekata u prošlih pet godina.

'Ukupno je u objekt uloženo 62,5 milijuna kuna, od čega je 4,5 miljuna kuna samo vrijednost opreme', istaknuto je u priopćenju, Pojašnjava se da je financiranje izgradnje te škole počelo zajmom Svjetske banke od 38 milijuna kuna, a 2,3 milijuna kuna osigurala je Splitsko-dalmatinska županija, dok je ostatak novca osiguran iz državnog proračuna.

Za izgradnju OŠ Pujanke 'potrebno još dva tjedna'

Prilikom današnjeg posjeta gradilištu splitske osnovne škole Pujanke, čiji završetak izgradnje kasni već dvije godine, ministra Jovanovića su predstavnici izvođača radova tvrtke Fenix izvjestili da je za završetak radova potrebno još oko dva tjedna.

Ministar Jovanović je izrazio zadovoljstvo što su u zadnjih mjesec dana graditeljski radovi na toj školi ubrzani, ali se još jednom ispričao roditeljima što 2. rujna djeca neće moći biti u svojoj školi, nego će novu školsku godinu početi u pet drugih splitskih osnovnih škola.

'Onog dana kada škola dobije uporabnu dozvolu, a očekujem da će to biti tijekom rujna, djeca se isti čas mogu preseliti u novu školu', kazao je Jovanović poručivši roditeljima da imaju još malo strpljenja.

Ministar Jovanović je istaknuo kako slučaj izgradnje splitske OŠ Pujanke pokazuje da će se ubuduće javna nabava morati obavljati na potpuno drugačijim osnovama nego što je to dosad bio slučaj te da se u Hrvatskoj više neće dogoditi da gradnja škole traje dvostruko više nego je predviđeno rokovima iz ugovora o gradnji.

Ponovio je kako je Ministarstvo uložilo velike napore da se OŠ Pujanke izgradi pošto je građevna tvrtka Fenix, koja izvodi radove, bila u predstečajnoj nagodbi te je trebalo osigurati opstanak te tvrtke i istovremeno omogućiti nastavak radova na svim gradilištima u Hrvatskoj na kojima ta tvrtka izvodi radove na temelju ugovora s tim ministarstvom.

Na upit kako komentira slične poteškoće s tvrtkom Fenix i na gradilištima u Istri i nekim drugim dijelovima Hrvatske, ministar Jovanović je kazao kako je njegovo Ministarstvo u sadašnjem sazivu moralo rješavati probleme svojih prethodnika u tom ministarstvu.

'Ministartvo znanosti, obrazovanja i sporta je u slučaju tvrtke Fenix radilo posao koji nadilazi ovlasti tog ministarstva, ali takvim naporima spasili smo tvrku Fenix i omogućili završetak objekata', rekao je Jovanović.

On je danas također posjetio i splitsku Obrtno-tehničku školu. Rekao je kako se izgradnja dvorane za tu školu odvija brže od planiranih rokova, te će vrlo brzo početi opremanje dvorane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene