Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spaljivanje

Split želi krematorij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više upita kada će Split, drugi grad po veličini u Hrvatskoj, dobiti krematorij. Takvi su pokopi dvostruko jeftiniji, a jedini krematorij za sada je još uvijek onaj zagrebački.

Svima nam nekad prođe kroz glavu gdje će nam i kako otkucati posljednje minute. I bilo bi dobro da makar možemo odlučiti želimo li na koncu leći pod zemlju ili biti pretvoreni u pepeo. No, krematorij i spaljivanje mrtvih tijela postoji samo u Zagrebu. Udruga Zeleni Dalmacije koja se bori i za ljudska prava još jednom je otvorila to pitanje i zatražila od splitskog Poglavarstva da Split dobije krematorij. Čak i prodavači cvijeća koji svakodnevno razgovaraju sa rodbinom umrlih kažu kako je interes za krematorij u Splitu sve veći.

Pročitajte i ovo Dani otvorenih vrata na Krematoriju - 5 može li bizarnije? Zanima vas kako izgledaju peći za spaljivanje? Krematorij ima Dane otvorenih vrata Slika nije dostupna Iza sebe ostavio veliko nasljeđe Zbogom, profesore: Obitelj, kolege i prijatelji na posljednjem ispraćaju Milana Sijerkovića

U ova teška vremena treba reći, kremiranje je daleko jeftiniji način pokopa. Jer, na splitskom groblju Lovrinac samo obično grobno mjesto u zemlji košta 1.300 kuna, a uz jeftin lijes i pokop to je ukupno 3.500 kuna. Spaljivanje s urnom košta oko 1.200 kuna, a male mramorne grobnice za posude sa pepelom, urne, već postoje i u Splitu.

Upravitelj splitskog groblja kaže kako bi po staroj tehnologiji bilo teško naći izdvojeno i povišeno mjesto na splitskom groblju gdje bi spalionica sa dimnjakom smjela biti. No, stižu nove tehnologije koje i nemaju štetnih ispušnih plinova. Kako je mjesta na groblju sve manje, a interes za kremiranje sve veći, polako razmišljaju o njima.

U Sloveniji se najveći broj sahrana obavlja spaljivanjem. Splitski svećenik don Ivan Grubišić smatra kako se sahrana spaljivanjem nimalo ne suprotstavlja katoličkom vjerovanju. Osim toga ne kaže li upravo katolička crkva, čovječe iz praha si nastao i u prah ćeš se pretvoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene