Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Split: Spasilački tornjevi posvuda, spasioca nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splićane i njihove brojne goste spasilačka služba još uvijek pazi samo na plaži Bačvice. Iako se tornjevi spasilačke službe mogu vidjeti i na većini ostalih plaža, služba za pomoć kupačima na njima ipak ne postoji. Razlog - nema dovoljno kvalificiranih kandidata.

Tornjevi za spasioce na splitskim plažama uglavnom zjape prazni.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) nije mu bilo spasa "Bilo je kao u Raljama": Surfera (26) ubio morski pas Dron u zadnji trenutak izvukao kupače iz more (Foto: Profimedia) Vježba postala spašavanje Dramatično spašavanje: Dron u zadnji trenutak izvukao iscrpljene kupače iz mora

Od najavljivanog 'splitskog Baywatcha' na većini splitskih plaža, ove sezone nema ništa. Iz tvrtke ''Splitska kupališta'' kažu kako rade na tom projektu, ali da trenutačno jednostavno nema odgovarajućeg kadra.

Interes mladih za tečaj za spasioce, koji organizira Crveni križ, iz godine u godinu je sve slabiji.

- Iz razloga što je odgovornost velika, a drugo što koncesionari uz svoja velika financijska izdanja ne mogu dati plaće tim mladim ljudima za budnost, koju oni moraju sprovoditi 8 do 12 sati na plaži, kaže Anita Ćudina, ravnateljica splitskog Crvenog križa. 

A da je posao spasioca vrlo odgovoran, najbolje svjedoči primjer mladog Nikole, kojeg smo zatekli na popularnim Bačvicama, jedinoj splitskoj plaži, koja ima spasilačku službu.

- Tek sam došao s tečaja i odmah prvi tjedan je bio slučaj srčanog udara. Ostao sam hladne glave i uz pomoć kolege sam pomogao čovjeku. Nakon 15 minuta je došla Hitna pomoć i preuzela stvar. Čuli smo se kasnije s njim, sve je super, priča spasioc Nikola Štrkalj. 

Iako najčešće interveniraju zbog posjekotina, spasioci se susreću i s puno težim problemima.

- Zna bit i dosta lomova, padova, nesvjestica, napada astme i epilepsije, kaže dalje Nikola. 

Ostaje nada da će se u Splitu dogodine ipak naći dovoljno mladih i kvalificiranih ljudi koji će uspješno završiti obuku za spasioce i postati dio 'splitskog Baywatcha'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene