Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procesija do oltara Tuđmana

Split: Proslava blagdana Sv. Dujma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalnom procesijom od splitske katedrale duž Rive do prigodno postavljenog oltara na Trgu Franje Tuđmana, gdje je svečano misno slavlje predvodio biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, danas je proslavljen blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita.

Biskup Štambuk u propovijedi se više puta zauzeo za ‘cjelovitu istinu’. S tim u vezi, rekao je kako se i sada u Splitu može postaviti pitanje: 'Sv. Duje ili Dioklecijan?' Sv. Duje bio je žrtva i kršćanin, a Dioklecijan progonitelj kršćana i nasilnik, dodao je. Govoreći o nužnosti istine, podsjetio je kako je ‘prije sedam-osam mjeseci jedan biskup izrekao svoje mišljenje o tome da bi predsjednik države mogao biti katolik’, a nakon toga ‘digla se povika do te mjere da je ta pomisao bila proglašena povredom Ustava’. ‘Dujam ili Dioklecijan, pitanje je sad! Što je istina kad je riječ o Jasenovcu, Bleiburgu, jamama, zatvorima, kolonama smrti? Kako to da nam se događa da se za ista zlodjela neki proglašavaju herojima, a neki, oni drugi i drugačiji, proglašavaju se zločincima’, zapita je u propovijedi na splitskoj Rivi biskup Štambuk.

Kritizirao je i odsutnost istine u medijima, ističući da u njima prevladava ‘crna kronika’. ‘Kako i na koji način prepoznati među 'mladim huliganima' tolike mlade, marljive učenike, dobre studente; mnoštvo odličnih djevojaka, mnoštvo mladih majki koje ne prezaju pred poteškoćama i rađaju treće, četvrto ili peto dijete? Kako to prepoznati i pisati o tomu? Kako pisati o dobrim poslodavcima koji zapošljavaju brojne i redovno ih isplaćuju? Ali - oni nisu interesantni i za njih nema mjesta u našim novinama’, ustvrdio je biskup Štambuk. Također je rekao kako se u odnosu svjetske politike prema Hrvatima i Hrvatskoj ne prepoznaje istina jer su jedni ‘prihvaćeni unaprijed sa svim sadržajima i negativnostima, a drugi su otpisani bez obzira na slugansko podilaženje i služenje’.

‘Prepoznavanje istine danas nam je potrebno kao kruh. Mi želimo cjelovitu, a ne polovičnu istinu jer je polovična istina vrlo opasna’, istaknuo je biskup Štambuk. Na završetku misnoga slavlja nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić pročitao je čestitku papi Benediktu XVI. u povodu pete obljetnice njegova pontifikata.U misnom su slavlju sudjelovali i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, šibenski biskup Ante Ivas, kotorski biskup Ilija Janjić, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, biskup križevački Nikola Kekić, nadbiskup u miru Ante Jurić, provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja Željko Tolić te mnogi svećenici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene