Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisalo tek 800 građana

Split: Peticijom protiv zabrane pušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nije još prošlo ni mjesec dana od zabrane pušenja u kafićima i restoranima, a već se zbrajaju žrtve - ugostitelji tvrde da propadaju. I dok svi misle da je na moru lako jer imaju 'štekate', Dalmatinci upozoravaju da nije baš tako.

Peticija se na Pjaci potpisuje od 9 sati ujutro i do 18 sati ju je potpisalo oko 800 građana. HUP te će potpise priložiti svojoj ustavnoj tužbi kako bi pokazali da i građani misle kao i oni. Njihova logika je jasna - ako se u Hrvatskoj cigarete legalno proizvode i legalno prodaju, onda bi se trebale moći i legalno konzumirati u privatnim objektima. Vladi predlažu da se ugleda u Austriju. To znači da objekti koji imaju do 50 kvadrata mogu sami odlučiti hoće li biti pušački ili nepušački, a oni veći mogu trideset posto svog prostora odvojiti za pušače i na tom prostoru smije se posluživati hrana i piće.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Boje se jeseni, a ni sada ne ide baš kako treba. Ministar Milinović ne popušta, ali neće ni oni. Danas su počeli s peticijom, a uskoro slijedi ustavna tužba. Potpis po potpis, od jutra su se Splićani angažirali da sruše 'antipušački zakon'. Hrvatska udruga poslodavaca Dalmacije priložit će peticiju uz ustavnu tužbu za ocjenu ustavnosti zakona protiv pušenja, koju uskoro namjerava podnijeti.

Ako je proizvod legalno kupljen, ne vidimo nikakav razlog zašto se on u privatnim prostorima ne bi mogao konzumirati', rekao je Hrvoje Marušić iz HUP-a Dalmacije. Žele, kažu, austrijski model - Veći objekti da posebno odvoje prostore za nepušače, a manji da mogu birati. U međuvremenu se zbrajaju žrtve. Igor Bezjak, vlasnik kafića, kaže da im je promet, pao za 80 posto.

>> Ugostitelji će tužiti državu zbog Zakona o zabrani pušenja

'U lokalu nema nikoga, prije je to bio lokal na dva kata. Gornja dva kata smo već zatvorili, poslali smo već tri ili četiri konobara na biro i sad u roku od mjesec dana, ako se ništa ne promjeni, mislim da će slijedit ključ u bravu i svi na biro', rekao je Bezjak. HUP smatra da ovakvo stanje nije dobro ni za koga, pa ni državu. 'U vrijeme recesije ministar Šuker vidi da mu fali para, prema tome mi ga pozivamo da ubere ono što ga pripada, da Vlada i da narod uzmu svako svoje i da svima bude dobro', kaže Marušić. Jer u suprotnom, svima će kažu na jesen biti samo gore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene