Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć najugroženijima

Split: Otvorena prva 'socijalna samoposluga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je otvorena prva 'socijalna samoposluga' u organizaciji udruge Most.

Oko 250 socijalno naugroženijih obitelji može doći u tu malu samoposlugu i tamo izabrati 20-tak proizvoda koji im trebaju. To su pretežno najosnovniji artikli, hrana, higijenske potrepštine, nađe se i koja igračka i školski pribor. Sve to su prikupili učenici iz 23 osnovne i srednje škole u Splitu po sistemu da je jedan učenik donio po jedan proizvod. U akciju je također bilo uključeno još i 6 fakulteta, a sredstva su prikupljena i humanitarnim buvljakom koji je održan prošle subote. Akcija udruge Most 'A di si ti' za pomoć siromašnima u blagdansko vrijeme traje devet godina, dosada su potrebitim obiteljima slali pakete, no sada su se odlučili za samoposlugu gdje siromašni sami mogu izabrati ono što im je uistinu potrebno.

Pročitajte i ovo Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 PRED BLAGDANE JE NAJTEŽE Siromaštvo u doba korone: Kriza ispraznila i police socijalnih samoposluga - "Prikupili smo triput manje nego prošlih godina" Situacija u Međimurju je pred eskalacijom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Provjereno ponovno upozorava Suživot skoro nemoguć: Socijalnu pomoć troše na alkohol, primaju dječje doplatke, a djeca ne idu u školu

>> Humanitarni buvljak: Kune za splitsku socijalu

'Krpam kraj s krajem, tako da svakodnevno djecu kad odvedem u vrtić i školu skupljam boce, stare metale i tako nekako izađemo na kraj. Najgore je sjedit i plakat, ali kažem što se ovoga samog tiče, organizacije i svega, hvala im ljudima koji su ovo sve organizirali', rekla nam je Jagoda Laco. 'Meni će značiti puno, jer imam dva mala blizanca, mislim 13 godina imaju, ali imaju poteškoće u razvoju, muž mi ne radi i tako da će mi puno ovo značit i više nego što misle', dodala je Snježana Tomičić.

Otvorena samo pet dana

Samoposluga će biti otvorena pet dana, a u udruzi most napominju kako postoji potreba da ovakvo mjesto funkcionira tokom cijele godine, no to, kažu ne mogu sami. 'Nije moguće napraviti stalno nove humanitarne akcije ovog tipa da sudjeluju učenici i profesori. Naravno da to traži jedan velik broj sudionika u gradu Splitu koji bi mogli na taj način, naravno i veliki trgovački lanci, ali isto tako i iz svijeta gospodarstva. U svijetu to postoji', rekla je Đordana Barbarić iz udruge Most. A kao i u svijetu, danas je bilo vidljivo da nažalost za socijalnom samoposlugom ima potrebe i u Hrvatskoj. Pomoć je mnogima potrebna i ne samo u vrijeme blagdana.

Napomenimo da je broj onih kojima je ovakva pomoć potrebna, zadnjih godina narastao. A s obzirom na to kojom brzinom ovih zadnjih mjeseci raste broj nezaposlenih, možemo strahovati da će takvih ljudi biti i više. Vidjeli smo u prilogu, to su majke bez posla, čiji su supruzi također ostali bez posla. Mnogima se može dogoditi da dobiju u ova teška vremena otkaz i ostanu ikakvih prihoda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene