49544
49544
49544
49544
49544

Split: Održano prvenstvo u piciginu, pobijedila ekipa 'Sunčanice'

  • , 14.06.2008., 17:20
  • Autor:
  • komentara

Piciginaši ekipe "Sunčanica" iz Splita danas su na gradskoj splitskoj plaži Bačvice ponovo osvojili titulu svjetskog prvaka u piciginu obranivši tako naslov osvojen prošle godine.

 
 
 
 
Svjetsko prvenstvo u piciginu
Svjetsko prvenstvo u piciginu

Piciginaši "Sunčanice" su ovogodišnju titulu, kako ju se popularno zove "prvaka svita", osvojili po novim pravilima tako što se ocjenjivao ukupan umjetnički dojam ekipe. Na ranija tri svjetska prvenstva u piciginu, koja se tradicionalno održavaju na splitskim Bačvicama, ocjenjivani su zadani oblici skokova piciginaša. Novi-stari svjetski prvaci u piciginu ekipa "Sunčanice" poznata je i po tome što za nju nastupaju tri sina poznatog splitskog novinara Ćiće Senjanovića: Ivo, Mile i Frane.

Pehar, odnosno prijelaznu skulpturu piciginaša, namjenjen svjetskim prvacima na svečanosti na splitskoj plaži Bačvice pobjednicima ekipi "Sunčanice" predao je novinar Robert Pauletić.

Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Dino Lovrić iz splitske ekipe "Devedesete" koja je osvojila drugo mjesto. Nagradu Lovriću predao je splitski gradonačelnik Ivan Kuret.

Picigin je začet u Splitu još 1908. godine i smatra ga se najsplitskijim sportom. Ekipa broji pet igrača koji su raspoređene u razmaku od po nekoliko (pet do šest) metara i koji međusobno dodaju balun (lopticu) udarajući ga dlanom a da pri tomu balun ne padne u more.

U srpnju 2007. godine ministar kulture Božo Biškupić potpisao je rješenje kojim je na razdoblje od tri godine picigin zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a planirano je da picigin dobije status trajno zaštićenog nematerijalnog dobra republike Hrvatske.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.

Dnevnik.hr na FacebookuDNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se