445730
445730
445730
445730
445730

SPECIFIČNA SITUACIJA U DALMACIJI Gromovi i munje izazvali čak deset požara

  • , 06.08.2016., 22:56
  • Autor:
  • komentara

Vatrogasci su većinu požara ugasili.

 
 
 
 
Vatrogasci u akciji gašenja požara, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Vatrogasci u akciji gašenja požara, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Gromovi i munje, koji su rano jutros zahvatili šire područje Splita i otoka, izazvali su čak deset požara koje su srećom vatrogasci stavili pod nadzor, a većinu i ugasili, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Prvi požar koji je buknuo oko 4 sata zbog udara groma bio je onaj u Planome kod Trogira gdje je izgorjelo osam hektara trave i sedam električnih stupova. Vatra je u potpunosti ugašena u 7 sati zahvaljujući požrtvovnosti ukupno 14 gasitelja iz Trogira i Seget Vranjice.

Na Braču je oko 10 sati lokaliziran požar koji je izazvan udarom groma u 6,30 sati na nepristupačnom terenu između Selca i Humca. S vatrom su se borili gotovo svi vatrogasci s otoka, te zračne snage koje su se povukle u 9,40 sati. Požar je sada lokaliziran, šteta i površina se još zbraja, a izgorjela je česmina i trava.

U 5.40 sati gorio je deponij smeća u Boroviku na Šolti, no njega je 11 vatrogasaca s otoka ugasilo već u 1030 sati. Grom je kriv i za požar u Gaju iznad Omiša gdje je izgorjela trava i makija. U 9 sati su ga ugasili pripadnici DVD Gata.

Specifična situacija s požarima zabilježena je na području Makarske gdje su gromovi izazvali pet požara. U Živogošću je izgorjela borova šuma i makija, u Drveniku makija i trava, u Gradacu borova šuma i makija, te su zabilježena još dva manja požara koja su brzo sanirana.

Posljednju dojavu o požaru vatrogasci su dobili oko 10 sati da gori u uvali Jagodna na Hvaru. Vjeruje se kako će vatrogascima od velike pomoći biti i kiša koja od jutros pada na području Splitsko-dalmatinske županije.

Simović: Ova subota najvatreniji dan u godini, izgašeno šest požara, dva još aktivna

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u subotu navečer kako je danas bio "najvatreniji dan u ovoj godini" s obzirom da su požari izbili na Lastovu, Mljetu, na Korčuli, te u mjestu Štedrica, a kod mjesta Trnovica zbog pojačane bure vratio se krak požara iz BiH koji je planuo još u srijedu.

"Ovo je bio najvatreniji dan u godini dosad, imali smo jedan požar na Lastovu, nakon toga četiri manja požara na Mljetu od udara groma, potom na Korčuli u Pupnatskoj luci. Na sreću brzo su izgašeni, a nešto kasnije nam se vratio požar iz BiH na predjelu Trnovice, gori i u Štedrici desetak kilometara dalje", rekao je Simović.

Rekao je kako je na Lastovu izgorjelo 10 hektara šume, a dodao i kako su požari na Mljetu bili manji, ali je gorjelo na izrazito nepristupačnom terenu dok je u Pupnatskoj lici na Korčuli izgorjelo dva hektara šumovitog predjela.

"U Trnovici nam je večeras 30-ak vatrogasaca, a tamo je još od srijede izgorjelo više od 300 hektara većinom makije i raslinja, ali u Štedrici je velik požar. Izgorjelo je više od 100 hektara raslinja i nešto šume, a na terenu nam je 60-ak vatrogasaca", rekao je Simović te zaključio kako je pred vatrogascima teška noć. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se