Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Split: Gašparovič otvorio prvi počasni konzulat Slovačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič danas je, tijekom svog prvog službenog boravka u Hrvatskoj, posjetio Split gdje je otvorio prvi počasni konzulat Slovačke za čijeg je počasnog konzula izabran poznati hrvatski vinar Antun Plančić.

Tijekom prijepodneva slovački predsjednik razgovarao je bez novinara s gradonačelnikom Splita Ivanom Kuretom, a u međuvremenu su njihove supruge posjetile Muzej hrvatskih arheoloških spomenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed Prosvjed u Slovačkoj zbog vladine politike prema Rusiji Jačanje veza s Rusijom Slovaci izašli na ulice, bijesni na premijera: "Akcije Vlade prelaze sve granice!"

Potom je u Županijskoj gospodarskoj komori otvorio susret gospodarstvenika iz ove županije i Slovačke kome je s hrvatske strane nazočilo 30-ak gospodarstvenika iz ovog dijela zemlje.

Slovački predsjednik Gašparovič i u Splitu je ponovio izrazitu potporu ulasku Hrvatske u EU istaknuvši kako će manje zemlje u ovoj velikoj europskoj asocijaciji moći zajedno zastupati svoje interese u EU.

'Moja nazočnost i na ovom susretu gospodarstvenika u Splitu je dokaz velike zainteresiranosti Slovačke za suradnju s hrvatskim gospodarstvom. Naš prijelaz na zajedničku europsku monetu euro od 1. siječnja 2009. utjecat će na stabilnost slovačke ekonomije i moramo učiniti sve da naše dvije bliske zemlje znatno više unaprijede gospodarsku suradnju koja uistinu ne zadovoljava. Slovačka je do sada u Hrvatsku uložila 196 milijuna slovačkih kruna, a to je malo. No, naša suradnja u gospodarstvu, iako nije velika, u stalnom je usponu', kazao je predsjednik Gašparovič ističući kako se Hrvatskoj teško može konkurirati u turizmu te je zato pozvao turističke hrvatske stručnjake da prenesu svoja iskustva Slovacima za razvoj turizma. 

Istaknuo je također da Slovačka ima jako gospodarstvo i da je zato u financijskoj krizi koja je zahvatila svijet u mogućnosti građanima dati 100 posto osiguranje njihovih uloga u slovačkim bankama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene